Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Zwijsengebouw

BalkTiu.jpg

Stiltecentrum

Na veel discussie werd het stiltecentrum midden op de campus vernoemd naar bisschop Joannes Zwijsen (1794-1877) de meest bekende geestelijke uit de Tilburgse historie. Hij is de stichter van een aantal educatieve ordes en naamgever van een grote educatieve uitgeverij. Maar zijn naam zegt weinigen meer iets, luidde het protest. Bovendien is Zwijsen representant van een traditionele visie terwijl het gebouw juist een open soort katholicisme zou moeten representeren. Het opvallend onopvallende gebouw (‘de duikboot’) is tot stand gekomen met particuliere giften, bijeen gesprokkeld door Frans Teunissen, de toenmalige voorman van het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing. Het werd ontworpen door Ad Roefs naar een idee van de Eindhovense architect Martien Jansen die ook tekende voor de universiteitsbibliotheek (UB).

Zwijsen.jpg

Open katholieke signatuur

Het Zwijsengebouw werd in 1992 geopend, als stiltecentrum dat uitdrukking gaf aan de “open katholieke signatuur”: een centrum voor mensen die in stilte willen vertoeven welke levensbeschouwing ze ook aanhangen. Dat houdt onder meer in dat studenten en medewerkers van andere religies er ook terecht kunnen. Zo wordt momenteel de eerste verdieping gebruikt door moslims voor hun dagelijks gebed. Daarnaast heeft het gebouw een podiumfunctie; er vindt een diversiteit aan gespreks- en discussiebijeenkomsten plaats die georganiseerd worden door Academic Forum en andere afdelingen en studentenorganisaties binnen de universiteit. Twee kunstwerken van de katholieke Tilburgse schilder Marc Mulders sieren de benedenzaal.

Renovatie

In 2014 is het gebouw grondig gerenoveerd. Collegevoorzitter Koen Becking memoreerde in zijn toespraak bij de heropening van het Zwijsengebouw in februari 2015 aan een citaat van Martinus Cobbenhagen: ‘’De grondgedachte van de universiteit is geen andere dan dat de levensbeschouwing, die 's mensen daden op elk terrein van het leven beheersen moet, ook in de jaren van vorming de studie moet bezielen en zo maken tot een vol-menselijke vorming".