Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wouters, Antonetta Anna

Antonetta Anna Wouters
6a3e858c-e25f-61ca-f4b5-48140109fefb.jpg
Volledige namen Antonetta Anna Wouters
Geboortedatum 23-08-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hasseltstraat 61
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep dienstbode
Overlijdensdatum 17-01-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een granaatinslag in de Hasseltstraat

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Antonetta Anna Wouters (Geb. Tilburg 23-8-1924 – gest. Tilburg 17-1-1945), hoofdkoerierster voor de Geheime Dienst Nederland. Dochter van Antonius Petrus Henricus Wouters (1884-1962) en Anna Maria de Beer (1886-1968).

Achtergrond en jeugd

Antonetta Wouters wordt op 23 augustus 1924 te Tilburg geboren als dochter van Antonius Petrus Henricus Wouters, wollenstoffenwever, en Anna Maria de Beer. Antonetta is het op een na jongste kind uit een gezin van zes, bestaande uit vijf meisjes en een jongen. Zij werkt als (dag)dienstbode.

Verzetsactiviteiten

In de oorlog is Wouters hoofdkoerierster voor de Geheime Dienst Nederland (GDN). Deze landelijke illegale spionageorganisatie heeft van 28 juli 1943 tot eind december 1943 het hoofdkwartier in de Willem II-straat te Tilburg. Wouters opereert onder de schuilnaam ‘Hetty’ of ‘Hettie’. Dat haar verzetswerk niet altijd gemakkelijk is, blijkt uit haar In Memoriam (Nieuwsblad 23-11-1945): Met onze ‘Het’ is een van onze beste en meest plichtsgetrouwe medewerksters van ons heengegaan. Met stiptheid en uiterste nauwgezetheid heeft zij steeds de haar opgedragen werkzaamheden ten uitvoer gebracht. Zelfs heeft ze er niet voor geschroomd op last van de inlichtingen Dienst (ID) zich met den vijand in te laten, om de voor onze dienst zoo noodzakelijke en belangrijke gegevens te verzamelen. ’t Harde oordeel van de menschen, die hier onwetend veroordeelden, bleef haar niet bespaard. Ondanks alles heeft zij haar plicht gedaan.

Wouters komt om het leven bij een granaatinslag aan de Hasseltstraat op 17 januari 1945. Zij was twintig jaar oud.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Hoeven, Liesbeth, Astrid de Beer, Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog (Tilburg 2019), p. 153
  • Schraa, Sanne, Vergeten verzetsvrouwen. de onderbelichte rol van Tilburgse vrouwen in de geschiedschrijving van de illegaliteit, in: Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 37 (2019), nr. 2

Gebeurtenis