Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Witteveen Memorial

BalkTiu.jpg

MH17

Willem Witteveen (Willem) Witteveen (1952-2014) was hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en geestelijke vader en founding dean van het programma Liberal arts and sciences (het huidige University College). Daarnaast was hij lid van de Eerste Kamer. Witteveen kwam, samen met zijn vrouw Lidwien Heerkens (oud-medewerker van Tilburg University) en hun dochter Marit (studente in Tilburg) op 17 juli 2014 om het leven bij de vliegramp MH17 in Oekraïne.

Willem Witteveen

Witteveen was sinds 1990 hoogleraar aan de Tilburgse rechtenfaculteit, met als laatste leeropdracht: Rechtstheorie en retorica. Hij was – zo blijkt uit het in memoriam dat de hoogleraren Anne Meuwese en Corien Prins schreven - “vastberaden de volgende generatie te helpen bij de balanceer act die nodig is om de democratische rechtsstaat in de praktijk te waarborgen. De kracht van filosofie en literatuur als praktische inspiratiebronnen en de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties stonden voorop. Daarbij hanteerde hij een pen die zeldzaam krachtig en gevoelig was. Zijn geschriften stonden dan ook vol met literaire en kunstzinnige metaforen, zoals het treffende ‘huis van de rechtsstaat’.”

Monument

In 2015 werd als nagedachtenis op twee plaatsen op de campus een fotografisch monument onthuld gemaakt door fotografe des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien. Zij had op verzoek van The New York Times een fotoserie gemaakt van kamers of werkplekken van overledenen. Beelden − zo zou je kunnen zeggen − van de grote leegte die achterblijft. Voor Tilburg University maakte zij aanvullend beelden van de twee kamers van Willem Witteveen in het Montesquieu- en het Dantegebouw. De twee series van Njiokiktjien laten onder meer boekomslagen zien, briefjes met aantekeningen, zijn bureau en een lege kleerhanger. Ze hebben een vaste plaats gekregen, in twee memorials, als een permanent eerbetoon aan Willem Witteveen.