Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Witte Bioscope: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
In 1913 werd op initiatief van kapelaan Verschuure van de parochie Sint Anna in de Capucijnenstraat de Witte Bioscope opgericht, met als doel ‘goede’ films te vertonen van ‘Rooms Katholieke signatuur’ en de mensen weg te houden uit de ‘slechte’ theaters. De bioscoop was gehuisvest in een pand dat in 1907 door Sjef [[Donders]] was ontworpen als toneelzaal van de Katholieke Kring van de parochie Sint Anna. De 128 stoelen werden geleverd door de firma [[Ditvoorst|P.J. Ditvoorst-Schrijvers]]. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bezet door Nederlandse militairen en de directeur-explicateur Alphons Vermeer vertok in 1915 naar de [[Apollo Bioscope|Apollo Bioscoop]]. Na de oorlog fungeerde het gebouw weer als bioscoop en ook als expositieruimte. In 1921 werd het door de gemeente gekocht en werden er de brandweer en de afdeling bouw- en woningtoezicht gevestigd. Na 1944 diende het complex alleen nog als brandweerkazerne. Die verhuisde in 1985 naar een nieuw onderkomen aan de Fabriekstraat-Noordhoekring. Het complex aan de Capucijnenstraat biedt sindsdien onderdak aan bedrijven en kunstenaars.
+
In 1913 werd op initiatief van kapelaan Verschuure van de parochie Sint Anna in de Capucijnenstraat de Witte Bioscope opgericht, met als doel ‘goede’ films te vertonen van ‘Rooms Katholieke signatuur’ en de mensen weg te houden uit de ‘slechte’ theaters. De bioscoop was gehuisvest in een pand dat in 1907 door [[Sjef Donders]] was ontworpen als toneelzaal van de Katholieke Kring van de parochie Sint Anna. De 128 stoelen werden geleverd door de firma [[Ditvoorst|P.J. Ditvoorst-Schrijvers]]. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bezet door Nederlandse militairen en de directeur-explicateur Alphons Vermeer vertok in 1915 naar de [[Apollo Bioscope|Apollo Bioscoop]]. Na de oorlog fungeerde het gebouw weer als bioscoop en ook als expositieruimte. In 1921 werd het door de gemeente gekocht en werden er de brandweer en de afdeling bouw- en woningtoezicht gevestigd. Na 1944 diende het complex alleen nog als brandweerkazerne. Die verhuisde in 1985 naar een nieuw onderkomen aan de Fabriekstraat-Noordhoekring. Het complex aan de Capucijnenstraat biedt sindsdien onderdak aan bedrijven en kunstenaars.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 14 dec 2013 om 12:08

In 1913 werd op initiatief van kapelaan Verschuure van de parochie Sint Anna in de Capucijnenstraat de Witte Bioscope opgericht, met als doel ‘goede’ films te vertonen van ‘Rooms Katholieke signatuur’ en de mensen weg te houden uit de ‘slechte’ theaters. De bioscoop was gehuisvest in een pand dat in 1907 door Sjef Donders was ontworpen als toneelzaal van de Katholieke Kring van de parochie Sint Anna. De 128 stoelen werden geleverd door de firma P.J. Ditvoorst-Schrijvers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bezet door Nederlandse militairen en de directeur-explicateur Alphons Vermeer vertok in 1915 naar de Apollo Bioscoop. Na de oorlog fungeerde het gebouw weer als bioscoop en ook als expositieruimte. In 1921 werd het door de gemeente gekocht en werden er de brandweer en de afdeling bouw- en woningtoezicht gevestigd. Na 1944 diende het complex alleen nog als brandweerkazerne. Die verhuisde in 1985 naar een nieuw onderkomen aan de Fabriekstraat-Noordhoekring. Het complex aan de Capucijnenstraat biedt sindsdien onderdak aan bedrijven en kunstenaars.