Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wijs & Zn., wed. F. de

Deze fabriek is onderzocht door Gerwen, Marie-Jose van en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Wed. F. de Wijs & Zn.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Bij aanvang staat de fabriek op H 95 = Goirkestraat 88
Datum oprichting 1887
Datum opheffing 1926
Eigenaars / oprichters Mevr. Maria Catharina Teurlings weduwe van Franciscus de Wijs. (overleden in 1895)
Opvolging Franciscus Lambertus Gabriel de Wijs, Josephus Adrianus de Wijs, A.H. de Wijs en C.J.F. de Wijs
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal De panden en de grond zijn van oorsprong al in bezit familie F. de WijsAlgemene omschrijving

Firma Wed. F. de Wijs en Zn. is een wollenstoffenfabriek met stoom. Na de ontbinding van de Firma De Wijs de Rooy F., in 1887, heeft Mevr. De Wijs – Teurlings de zaken voort gezet onder de firma naam: Wed. F. de Wijs en Zn. Haar man was al in 1878 overleden.

 • De firma blijft in het zelfde fabriekspand gevestigd. Van oorsprong was dit al eigendom van Dhr. F. de Wijs.
 • Na de splitsing met De Wijs de Rooij zijn er 48 Mannen, 4 Vrouwen. 4 jongens en 4 meisjes in dienst.
 • Gedurende de latere jaren werken er gemiddeld 12 mannen en 2 jongens. De fabriek heeft 1 stoomwerktuig met 1 stoomketel van 20 PK.

Zoon Franciscus Lambertus Gabriel staat in 1889 vermeld als lid van de firma.
Zoon, Josephus Adrianus is in 1900 lid van de firma. Hij overlijdt in september 1900.

 • De fabriek verhuist in 1902 naar de Leo Dwarsstraat.(H136). Het kantoor is gevestigd aan de Goirkestraat 90. Dit is ook het woonadres van de Fam. de Wijs.

In 1902 staan zowel Franciscus L.G. de Wijs als zijn neven A.H. en C.J.F. de Wijs vermeld als Fabrikant van deze firma. De neven zijn ook eigenaar van de Tricotage fabriek Wijs, Gebr. de

 • De exacte opheffingsdatum als wollenstoffenfabriek is onduidelijk. De naam van de firma F. de Wijs blijft bestaan tot 1965.
 • Op 6 Juni 1921 wordt de voortzetting van de firmanaam Wed. de Wijs en Zn. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Volgens het dossier worden er geen wollenstoffen geproduceerd.
 • In 1922 komt de naam Firma Wed. F. de Wijs en Zn. weer voor in het adresboek van Tilburg waarbij vermeldt wordt dat F.L.G. fabrikant is van Zeeduffel en paardendekens.
 • In het dossier van de Kamer van Koophandel wordt beschreven dat op 1 oktober 1926 de zaak uitgebreid wordt met handel in chocolade en comestibles.
 • De naam van de firma blijft, zoals gezegd, tot 1965 bestaan

Gezinskaart

Familieverbanden

Opmerkingen

In het adressenboek van Tilburg 1889 staat de fabriek vermeld als Wed. de Wijs en Zn zo ook als Wed. de Wijs en Co In 1902 staan zowel Franciscus L.G. de Wijs vermeld als Fabrikant van Wollenstoffen van Firma wed. de Wijs en Zoon. alsmede A.H. de Wijs en C.J. F. de Wijs. De 2 laatste zijn de fabrikanten van de Tricotage fabriek Gebr. De Wijs. Zij zijn neven van hem via Christiaan de Wijs, broer van zijn vader Francis de Wijs. In 1922 staat in het adressenboek van Tilburg weer Wed F. de Wijs en Zn vermeld op het adres van Franciscus L.G. als fabrikant van zeeduffel en paardendekens.

Bronnen

 • Adresboek Tilburg 1889 - 1900 - 1902
 • Regionaal Archief Tilburg - Omnummeringslijsten
 • Regionaal Archief Tilburg Toegang 115 Notariele Akten Notaris van Mortel Akte 319-1872 *Regionaal Archief Tilburg Toegang 4 Inventaris van het archief van het Gemeentebestuur van Tilburg, 1810-1907 Gemeente inventarisnummers: 353/370/1096,
 • BHIC Kamer van Koophandel Tilburg Toegang 404A Dossier 442