Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wetenschap voor jongeren

BalkTiu.jpg

Tilburg University Junior

De universiteit heeft meerdere programma’ voor scholieren met belangstelling voor onderzoek. Sinds 2010 maakt Tilburg University deel uit van het landelijk netwerk van Wetenschapsknooppunten en is er gaandeweg samenwerking ontstaan met de universiteiten van Eindhoven en Maastricht. Onder de noemer Tilburg University Junior richt het programma (en de website juniorkennisbank.nl) zich op scholieren van de bovenbouw in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Kinderuniversiteit

Jaarlijks verzorgt het wetenschapsknooppunt een aantal afleveringen van de Kinderuniversiteit en worden activiteiten georganiseerd als de Junior Night University en de Junior Science Cafe’s. Het doel is steeds om kinderen en jongeren de kennis te laten maken met wetenschap in de breedste zin van het woord door te ontdekken, te onderzoeken en te ontwerpen.

Economie en wiskunde

5- en 6-vwo’ers die een profielwerkstuk moeten schrijven, kunnen via een site kennis opdoen van diverse wetenschapsgebieden. Films en checklists helpen om op wetenschappelijke wijze onderzoek te doen. Ook worden colleges Wiskunde D aangeboden, om scholieren alvast kennis te laten maken met zaken als besliskunde, complexe getallen, financiële wiskunde of speltheorie. Een deel van deze lessen volgen scholieren op de campus. Op de website www.economievoorjou.nl (een initiatief van o.a. Tilburg University) kunnen scholieren terecht om de eindexamenvragen economie van de afgelopen jaren uitgelegd te krijgen. Ook biedt de universiteit online examentrainingen in economie aan.

Econasium

Een ander initiatief waarbij de Tilburgse universiteit nauw is betrokken, is het ‘Econasium’. Een variant op de ‘Technasia’ (waarin de technische universiteiten deelnemen), gestart in 2014. Het Econasium is een lesprogramma dat vwo’ers vanaf het derde leerjaar in staat stelt zich beter te kwalificeren voor een universitaire studie Economie. Wiskunde en statistiek spelen een belangrijke rol op het Econasium; scholieren met minder dan een zeven kunnen hier maar beter niet aan beginnen. Anno 2017 zijn er 26 middelbare scholen aangesloten, in hoofdzaak in het zuiden van het land. Jaarlijks betalen die een bijdrage van vierduizend euro voor lesprogramma, spellicenties, excursies en congresbezoeken.

Code Brabant

Voor kinderen van 7-17 die zich willen verdiepen in programmeren, heeft de universiteit samen met de Bibliotheek Midden-Brabant het programma ‘Code Brabant’ ontwikkeld. Tijdens opendagen leren kinderen en tieners op een toegankelijke, creatieve manier om te programmeren.