Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vormgeving

Wat is de gebruikelijke vormgeving van een Wiki-artikel? Sommige van de hieronder genoemde aspecten zullen heel handig zijn. Andere aspecten zullen misschien nauwelijks van toepassing zijn.

Inleiding

Ieder artikel begint met een inleiding waarin in enkele zinnen een korte omschrijving van het onderwerp wordt gegeven. In de eerste zin wordt de titel van het artikel in vette letters opgenomen.

Inhoudsopgave

Een inhoudsopgave hoef je niet zelf toe te voegen: die verschijnt automatisch wanneer je vier of meer kopjes gebruikt. De code __NOTOC__ kun je toevoegen om te zorgen dat er geen inhoudsopgave verschijnt. Als je de code __TOC__ invoert komt de inhoudsopgave precies daar waar die code staat.

Hoofdtekst

De hoofdtekst is zo goed mogelijk objectief en encyclopedisch van aard. De inhoud is meer dan alleen de definitie van het woord. Vermijd lange lappen tekst en deel je tekst goed in met behulp van tussenkopjes.

Spelling

Voor de spelling geldt de woordenlijst in het Groene Boekje (woordenlijst.org) als norm. Komt een woord niet in het Groene Boekje voor, maar wel in de Van Dale(vandale.nl), dan volgen we de spelling hiervan.

Vermelding van auteurs

De auteurs van een Wiki-artikel worden meestal niet in het artikel zelf genoemd. Het is altijd na te gaan welke gebruikers aan een artikel hebben geschreven. Boven iedere Wiki-pagina staat een tabje "geschiedenis". Wie daarop klikt, krijgt een overzicht van wie wat wanneer heeft bijgedragen aan de bijbehorende pagina.

Bronvermelding en voetnoten

Geef bronvermelding bij de teksten die je toevoegt, zeker als het gaat om citaten, exacte cijfers of beweringen waarvan de feitelijke juistheid mogelijk omstreden is. Bronvermelding bestaat bij voorkeur uit auteur(s), jaar/datum van publicatie, titel, tijdschrift/uitgever/website en eventuele volume- en paginanummers toe te voegen. Is de bron online beschikbaar, voeg dan een externe link toe en de datum waarop de website geraadpleegd is (de inhoud van een website kan na verloop van tijd immers gewijzigd worden).

Bronvermelding zijn in voetnoten te plaatsen. Voetnoten zijn te maken met speciale stukjes code. Een voorbeeld:

Het bewijs<ref>bron</ref> bleek niet correct.<ref>bron 2</ref>

geeft

Het bewijs[1] bleek niet correct.[2]

Belangrijk is dat een voetnoot goed wordt afgesloten, dus met de code </ref>. Wanneer dat niet het geval is, zal na het opslaan lijken alsof de rest van het artikel verdwenen is.

Let op: Voetnoten worden alleen getoond als aan het eind van het artikel een extra stukje code is toegevoegd. Hiervoor is de code {{referenties}} te gebruiken. Klik eens op de volgende voetnoot...[3]

Externe links

Als er naar websites buiten de Wiki verwezen wordt, dan gebeurt dat steeds in een afzonderlijke paragraaf aan het einde van het artikel. Daarbij is de volgende vormgeving gebruikelijk (in code):

== Externe links ==
* [http://subdomein.domein.tld/link.htm link 1]
* [http://subdomein.domein.tld/link.htm link 2]

Externe links moeten direct relevant zijn voor de pagina (en niet alleen zijdelings). Bij voorkeur niet meer dan één keer linken naar dezelfde website. Wees spaarzaam met externe links. Externe links in de lopende tekst opnemen is in principe niet de bedoeling. Een uitzondering hierop zijn voetnoten.

Categorieën

Artikelpagina's worden ingedeeld in één of meer relevante categorieën. Categorie-indelingstermen komen in ieder artikel onderaan, vlak boven eventuele taallinks. Voorbeeld: wanneer je in een artikel over een persoon de code

plaatst, wordt het artikel vermeld op de pagina

Categorie:Personen Tilburg.

Het is ook mogelijk om tijdens het bewerken van een artikel een categorie te selecteren uit de lijst met al bestaande categorieën.


Onderschrift

Afbeeldingen

De afbeelding hiernaast wordt verkregen met de volgende code:

[[Bestand:Archief by night.jpg|thumb|Onderschrift]]

Deze code bevat naast de bestandsnaam van de afbeelding een aantal parameters. Het woordje thumb vertelt dat de afbeelding in een kadertje komt te staan; en Onderschrift is het onderschrift van de afbeelding. Als een artikel één afbeelding bevat zetten we dat meestal rechtsboven in het artikel, vóór de eerste regel van de introductie. Bij een lang artikel kan de afbeelding geplaatst worden bij de alinea waar het plaatje betrekking op heeft.

Het is ook mogelijk om een foto van de beeldbank van het Regionaal Archief Tilburg toe te voegen. Kijk op: Foto invoegen van de beeldbank.

Tabellen

Het maken van tabellen gebeurt met een aparte code. Een voorbeeld:

{| class="wikitable" width="30%"
!Hebreeuws
!Grieks
|-
|Alef ||Alfa
|-
|Bet ||Bèta
|-
|Gimel ||Gamma
|-
|}

geeft

Hebreeuws Grieks
Alef Alfa
Bet Bèta
Gimel Gamma
  1. bron
  2. bron 2
  3. Klik hiernaast op het blauwe pijltje... Dan staat op de bovenste regel van het scherm voetnoot 3.