Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Voetbalvereniging V.I.O.S.

In Tilburg zijn er altijd veel voetbalverenigingen geweest. Regionaal Archief Tilburg neemt ze op in de Wiki Midden-Brabant. Samen met onderzoeker Thijs Kemmeren vullen we deze voetbal-lemma’s aan met informatie en foto’s. Van veel verenigingen hebben we weinig tot geen informatie. Kan jij ons daarbij helpen? Stuur je verhalen, informatie en/of foto’s naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Voetbal. Zo laten we met zijn allen de kennis over het rijke voetbalverleden van de gemeente Tilburg groeien. Alvast bedankt!

Bekijk ook onze voetbalfoto’s op Pinterest.


Wie het initiatief had genomen voor de club “Udenhout Vooruit” en hoe lang de vereniging heeft bestaan, is onbekend. Meer is bekend over een club met de naam V.I.O.S., “Voorwaarts Is Ons Streven”, waarvan een foto uit 1907 of 1908 bewaard is gebleven. De initiatieven voor de oprichting van V.I.O.S. kwamen van de Tilburgse familie Weijers, directeuren van de Steenfabriek Udenhout. V.I.O.S. blijkt vooral een voetbalclub voor de middenstanders van het dorp te zijn geweest. Dat kan worden opgemaakt uit de namen van de spelers, zoals directeur Weijers (steenfabriek), Kees en Willem van Lamoen (smid), Jan van Rooij (zoon bakker Van Rooij Vermeulen), Fons, Gerrit en Willeke Janse (de zonen van slager Janse) en Sjef Hogendoorn (smid en kolenhandelaar). De club speelde op een veld aan de Kuilpad voorbij het Klapbos. Men verkleedde zich in het café van Kees Witlox, vooraan op de hoek van de Slimstraat met de Kuilpad (thans Boterbloem). Ze speelden niet in competitieverband. Bij thuiswedstrijden was de heer A. Weijers scheidsrechter. Hij was ook de trainer van het elftal.