Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vielen de Duitsers in augustus 1914 België binnen. Onmiddellijk daarna werd Nederland overspoeld door vluchtelingen. Noord-Brabant alleen al moest vele tienduizenden vluchtelingen opvangen en bij de burgervluchtelingen voegden zich nog eens veertigduizend gedeserteerde Belgische militairen. Belgen en in mindere mate Fransen stroomden ook Tilburg binnen, en in oktober 1914 schommelde het aantal vluchtelingen hier al tussen de negen- en twaalfduizend.

In deze constellatie werd een Tilburgsch Vluchtelingencomité opgericht om te zorgen voor onder meer kledinginzameling, onderwijs, geneeskundige hulp en geldwisseling tegen eerlijke koersen. De steun vanuit de gemeenschap was groot en ook het gemeentebestuur trof maatregelen. Zo werd het huisvestingsprobleem opgelost door het onderbrengen van vluchtelingen in fabrieken, kloosters, scholen en bij particulieren.

Om de vluchtelingen te bewegen naar huis terug te keren, werden later de uitkeringen stopgezet aan Tilburgers die onderdak boden aan vluchtelingen. Deze harde maatregel werd in januari 1915 ingetrokken, maar toen waren al zo’n zevenduizend vluchtelingen vertrokken. Na de oorlog bleven 54 vluchtelingen in Tilburg en in 1923 werden nog 4 stoffelijke overschotten van Belgische militairen naar hun vaderland gerepatrieerd.

Zie ook

Het Geheugen van Tilburg