Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Vijfhuizen, 21 juli 1944

Vliegtuigcrash Vijfhuizen, 21 juli 1944
Afbeelding gewenst
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 21-07-1944
Plaats Tilburg
Straat Vijfhuizen
Doden 5

Achtergrond, 21 juli 1944

In de vroege ochtend van vrijdag 21 juli wordt een Britse bommenwerper op de terugweg na een missie in Duitsland tweemaal door Duitse jagers beschoten. Het toestel stort brandend neer in de buurtschap Vijfhuizen in het uiterste noordoosten van Tilburg, tegen de grens met Udenhout. Vijf bemanningsleden komen om het leven, twee worden krijgsgevangen gemaakt. Ongeveer om dezelfde tijd stort een Britse bommenwerper neer aan de Haansche Hoef in het uiterste noordwesten van Tilburg.

Aanval op Meerbeck

Met de succesvol verlopen operatie 'Overlord', de landing in Normandië ('D-day') op 6 juni 1944, begint de geallieerde opmars vanuit het zuiden. De kansen op een overwinning stijgen en de bombardmenten op strategische doelen in Duitsland gaan in alle hevigheid door.
De nacht van 20 op 21 juli 1944 behoort met die van 24 op 25 mei 1944 tot de drukste nachten van de Tilburgse luchtbeschermingsdienst. Doelwit op deze warme en heldere zomernacht zijn ditmaal de installaties van Rheinpreußen in Meerbeck (Moers) in het Ruhrgebied waar synthetische brandstoffen geproduceerd worden. Vanuit verschillende Britse bases vertrekken in totaal 149 Lancasters en 11 Mosquito’s. Tussen half een en half drie ’s nachts worden in Tilburg veel overtrekkende vliegtuigen waargenomen. Eerst vliegend van west naar oost en vervolgens weer van oost naar west, terug naar Engeland. De Duitse afweer weet die nacht in totaal twintig Lancasters neer te halen. Op grond van metingen door de drie uitkijkposten van de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst[1] wordt geconcludeerd dat er acht toestellen neergestort moeten zijn in Tilburg en omgeving.[2]

Neergestort aan de Vijfhuizen

Om 23:30 in de avond van donderdag 20 mei 1944 vertrekt vanaf de RAF-basis Mepal in Cambridgeshire een bommenwerper van No. 75 (NZ) Squadron RAF met bestemming Meerbeck. De Nieuw-Zeelander Henry John Burtt is de piloot van het toestel, een Avro Lancaster Mk III met registratienummer ND752 en call sign AA-O. Op de terugweg wordt het toestel kort na elkaar tweemaal beschoten; om 01:37 door een Messerschmitt Bf 110 G-4 van de Belgische vliegbasis Sint Truiden en om 01:43 door een Junkers Ju 88G uit Düsseldorf. Het toestel explodeert en komt brandend neer op een perceel landbouwgrond in de buurtschap Vijfhuizen, nabij de grens met Udenhout. Op grond van de peilingen, die drie evenwijdige lijnen te zien geven, vermoedt men dat het toestel ver buiten Tilburgs grondgebied terecht is gekomen. Pas twee dagen later worden aan het eind van de middag (delen van) het toestel en de stoffelijke resten van de omgekomen bemanningsleden gevonden. "Hoofdwachtm. Paas deelde mede, dat er een vliegtuig ligt met lijken van piloten, die reeds in staat van ontbinding verkeeren, in de Quirijnstokschestr., richting van de spoorlijn Udenhout." De Ortskommandantur[3] is echter al op de hoogte van de crash en verzoekt de Luchtbeschermingsdienst de lichamen te bergen en te begraven, samen met de slachtoffers van de crash aan de Haansche Hoef. Dat het vliegtuig in de lucht geëxplodeerd moet zijn en vervolgens – verspreid over een groot oppervlak – in een aantal (brandende) brokstukken neerkomt, verklaart waarom de drie peilmetingen niet in één punt samenkomen.

Betrokkenen

Omgekomen bemanningsleden

Overlevenden

  • Vivian Connell (Flight Sergeant, RAAF,[5] 25 jaar) navigator
  • H J M Coedy (Warrant Officer I, RCAF[6]) bommenrichter

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

Externe links

Noten

  1. Paleis-Raadhuis (blauw), Goirke (rood) en Korvel (wit).
  2. 01:17, richting zuiden, achter Goirle (België); 01:35, richting Udenhout, ver weg; 01:40, richting oost, Udenhout-Oisterwijk, ver weg; 01:43, richting noord-west, Dongen; 01:43, richting oost, Udenhout, ver weg; 01:45, richting Dongen-'s Gravenmoer, ver weg; 01:45, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg; 02:00, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg.
    Van deze crashes zijn er zes met zekerheid gedocumenteerd: 01:40 Boxtel; 01:41 Tilburg (Haansche Hoef); 01:45 Boxtel; 01:45 Tilburg (Vijfhuizen); 01:45 Wijk en Aalburg; 01:51 Den Hout (Oosterhout).
  3. Plaatselijk hoofdkwartier van de Wehrmacht.
  4. Royal New Zealand Air Force
  5. Royal Australian Air Force
  6. Royal Canadian Air Force