Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat, 8 juli 1944

Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat Tilburg
Afbeelding gewenst
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 08-07-1944
Plaats Tilburg
Straat Van Hogendorpstraat
Doden 9

Vliegtuigcrash Van Hogendorpstraat

Op zaterdag 8 juli 1944, omstreeks 23:45 uur, stortte een Duitse bommenwerper neer op het huis Van Hogendorpstraat 135 waarna een grote brand uitbrak. Hierbij kwamen de vijf bewoners van het pand, de kapper Alfons Somers (30), zijn drie kinderen Nellie (10), Fonsje (8) en Ansje (1) en de inwonende dienstbode Mechelina Hersmus (18) om het leven. Het pand Van Hogendorpstraat 135 werd geheel verwoest. De naastgelegen panden 133 en 131 brandden uit, terwijl pand 129 veel waterschade opliep. Omdat er mogelijk onontplofte bommen aan boord waren werd de omgeving van pand afgezet en omwonenden werden tijdelijk geëvacueerd. Na het blussen van de brand werden vier lichamen geborgen, dat van kapper Somers en zijn drie kinderen. Pas op 10 juli vond men tussen de puinhopen het lichaam van de dienstbode, evenals delen van de lichamen van vier Wehrmachtsoldaten, de inzittenden van het vliegtuig.

Dagrapport van de Luchtbeschermingsdienst met de eerste melding van de crash.

Oorzaak van de crash

Het vliegtuig, een Dornier bommenwerper (Do 217) van de Luftwaffe (eenheid 2./KG 2) was kort voor de crash opgestegen van het vliegveld Gilze-Rijen en was op weg naar de Seinemonding (Le Havre). De oorzaak van de crash is onbekend, maar mogelijk lukte het de piloot niet om voldoende hoogte te winnen en wilde hij terugkeren naar Gilze-Rijen. Wellicht was dat ook de reden dat het toestel twee magnetische mijnen van ca. 750 kilo afwierp in een korenveld achter de leerlooierij van Bern. Pessers aan de Van Bylandtstraat, ongeveer 140 meter van de plaats van het ongeval. Het toestel wist nog wel de toren van de kerk aan de Hasseltstraat te ontwijken, maar stortte vervolgens neer.

Omgekomen bewoners

Bemanningsleden van het Duitse toestel

  • Piloot: Feldwebel Franz Rauch (Beike (DE) 24-03-1918);
  • Waarnemer: Obergefreiter Erich Bischof (Vrchova (Berggraben (CZ) 23-05-1922);
  • Boordtelegrafist Obergefreiter Wolfgang Lippoldt (Leipzig (DE) 31-03-1922);
  • Boordschutter Obergefreiter Erich Wiederstein (St. Pölten (AT) 08-01-1922).

Ze zijn aanvankelijk begraven op de begraafplaats aan de Gilzerbaan en op 27 juli 1954 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Venray).

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Externe links