Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Alphen, de Kiek

Het Duitse Ruhrgebiet bleef voor de geallieerden een zeer gewild aanvalsobjekt. Dit is begrijpelijk, gelet op het industriële belang van dit gebied voor de Duitsers. Immers het broodnodige staal kwam voor het merendeel uit dit gebied. In de nacht van 6 op 7 september 1942 voerde No.3 Group van Bomber Command wederom een aanval uit op Duisburg. Van de opgestegen 207 toestellen verschenen er 175 boven het geplande doel en wierpen in totaal 439 ton explosieven af. Acht toestellen gingen verloren. Eén van deze toestellen behoorde tot het 75. New Zealand Squadron dat was opgestegen van de basis Mildenhall, gelegen in het graafschap Suffolk. Het weer was helder deze septembernacht. De vliegtuigen passeerden Tilburg dan ook op grote hoogte op hun "way home". Het vliegtuig van de Nieuw-Zeelanders kwam echter in gevecht met een Duitse jager, bemand door de beruchte Hauptman Walter Ehle en Oberfeldwebel Leidenbach. Deze Ehle was een zeer kundig vlieger. Hij behaalde in totaal 36 overwinningen in de lucht. Beide Duitsers verongelukten op 17 november 1943 bij Sint-Truiden in Belgie. Onze Nieuw-Zeelanders moesten dan ook het onderspit delven. Brandend stortte het vliegtuig van boven het wolkendek naar omlaag en sloeg te pletter in het Wehrmachtsgebiet nabij Alphen, genaamd "De Kiek", het schijnvliegveld van de Duitse bezetters.

De gehele bemanning kwam hierbij om het leven. Op 11 september 1942 werden zij kollektief begraven op "Vredehof", vak A, rij 1, grafnummer 27/28. Henry V. G. Crawford, 28 jaar, Nieuw-Zeeland Alpheus L. Groves, 30 jaar, Nieuw-Zeeland Eric G. Wilson, 27 jaar, Nieuw-Zeeland William R. Parkes, n.b. Nieuw-Zeeland George H. Rose, 30 jaar, Nieuw-Zeeland.

Bron

Dit artikel is ontleend aan een publicatie van Gerrit Kobes in de Tilburgse Koerier van 5.10.1989