Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Visitandinnen

Media Not found
De vrouwelijke kloosterorde van Maria Visitatie is in 1610 in het Franse Annecy gesticht door Franciscus van Sales en Jeanne de Chantal. De leden van de orde werden visitandinnen genoemd. Zij vestigden zich in 1885 in Tilburg aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat). Dit pand werd ter beschikking gesteld door de dochter van de laatste bewoner, wollenstoffenfabrikant Hendrik Mathijsen. Deze Dorothea Mathijsen vertrok in 1882 naar Voorst en keerde in 1885 met de zusters terug in het ouderlijk huis. De visitandinnen werden ook ‘slotzusters’ genoemd, omdat hun contact met de buitenwereld tot een minimum werd beperkt.

De kapel naast het klooster, een ontwerp van Cees van Hoof, werd in 1895 in gebruik genomen. Dit was aan het einde van de twintigste eeuw een populaire trouwlocatie, waar meer dan vierduizend huwelijken werden gesloten.

De visitandinnen verlieten hun enige klooster in Nederland in 1986. Daarna werden de graven van de zusters, die zich in de achterliggende tuin bevonden, geruimd en overgebracht naar begraafplaats Binnenstad. Deze tuin, het klooster en de kapel werden later onderdeel van het Kunstcluster. In 2007 publiceerde Theo Schouw hierover het boek Van slotklooster tot kunstkluster: Een Tilburgse geschiedenis 1885-2007.