Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Versteegen, Petrus Wilhelmus Johannes Maria

Piet Versteegen
Piet Versteegen-02.jpg
Volledige namen Petrus Wilhelmus Johannes Maria Versteegen
Geboortedatum 12-11-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Rosmolenplein 43
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Fietsenmaker
Overlijdensdatum 25-12-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Versteegen, Petrus Wilhelmus Johannes Maria (Piet) (geb. 12-11-1921 te Tilburg, gest. 25-12-1944 te Tilburg), fietsenmaker. Zoon van Wilhelmus Versteegen (1881-1956) en Maria Francisca Antoinetta de Vries (1880-1937). Versteegen overleed op 25-12-1944 [1] aan de gevolgen van een schotwond toegebracht door iemand van de Ordedienst in Tilburg.

Achtergrond en jeugd

Petrus Wilhelmus Johannes Maria (Piet) Versteegen wordt geboren op 21 november 1921 in Tilburg. Zijn vader Wilhelmus Versteegen en moeder Maria Francisca Antoinetta de Vries wonen aan het Rosmolenplein op nummer 43. Zij krijgen in totaal elf kinderen, Piet is de negende in de rij.

Moeder De Vries overlijdt op 26 augustus 1937 op 57 jarige leeftijd. Piets vader werkt als bankwerker bij de N.S. tot hij in juli 1934 als gevolg van hartklachten moet stoppen en eervol ontslagen wordt. Om wat inkomsten te hebben naast zijn pensioen begint hij een fietsenzaak. Hij verkoopt en repareert fietsen. De voorkamer van het huis van de familie Versteegen wordt tot winkel verbouwd. De winkel wordt ‘Het Molentje’ gedoopt.

Werk

Piet is 2 meter lang, staat bekend als handig en behulpzaam én om zijn enorme eetlust. Hij behaalt zijn diploma voor smid aan de ambachtsschool aan de Spoorlaan. Hij werkt daarna voor ‘Hovers Constructiebedrijf’ aan de Lovensestraat, terwijl hij in zijn vrije tijd helpt in de winkel en de werkplaats van zijn vader. Dit wordt meer wanneer de gezondheid van zijn vader achteruitgaat. Tijdens de oorlog blijft rijwielzaak ‘Het Molentje’ open, er is werk genoeg en het loopt goed. Na de bevrijding helpt Piet buren, onder andere met het repareren van daken. Tot het noodlot toeslaat tijdens kerst 1944. In Tilburg lopen dan de spanningen op, mede als gevolg van het Ardennenoffensief. Tilburg is dan wel bevrijd, maar de rest van Nederland nog niet en de strijd gaat door. Strategisch belangrijke gebouwen, bruggen en wegen worden bewaakt door de Ordedienst (O.D.).

Overlijden

In de Kerstnacht van 1944 gaat de familie Versteegen naar de nachtmis, zonder Piet. Hij heeft afgesproken met zijn verloofde, Joep van Gool, om samen met haar de nachtmis bij te wonen in haar parochie. Hij gaat met de fiets op weg. In de Lange Nieuwstraat is ter hoogte van de gasfabriek één van de posten van de O.D. gevestigd. Daar komt Piet midden op de openbare weg een wachtpost van de O.D. tegen, die Piet sommeert te stoppen. Mogelijk schrikt Piet van dit bevel of van de militaire kleding. Er gaan geruchten de ronde dat Duitse spionnen in de stad waren geïnfiltreerd. Mogelijk is dit de reden waarom Piet zich omdraait en wil wegrijden richting Besterd. Daarop vuurt de O.D.-wachtpost en treft Piet in zijn linkerschouder. Zijn slagader wordt geraakt en het bloeden is niet te stelpen. Hij bloedt snel dood in één van de voortuintjes, waarna zijn lichaam wordt overgebracht naar het ziekenhuis en daar wordt opgebaard.

Bidprentje Piet Versteegen (voorkant)
Bidprentje Piet Versteegen (achterkant)
Graf Piet Versteegen

De familie Versteegen begint na de nachtmis samen met twee ingekwartierde Engelse militairen aan het kerstontbijt. Er wordt aangebeld door iemand van de O.D. en Trees, de zus van Piet, doet open. De bezoeker vraagt of er een man in huis is en één van de aanstaande schoonzonen staat hem te woord. De O.D.’er vertelt het vreselijke nieuws en laat de familie in tranen achter.

Broer Harry gaat 2e kerstdag naar de O.D. aan de Lange Nieuwstraat. Compagniecommandant Peter Hornmann weigert hem echter te woord te staan. Vanwege de zwakke gezondheid van vader Versteegen wordt ervan afgezien om een civiele procedure te starten. In het proces verbaal van de rechercheurs van de Gemeentepolitie staat dat ze het voorval betreuren, maar ze tonen ook begrip voor de O.D. vanwege de dreigende militaire situatie. Het gebrek aan medeleven van de O.D. heeft de familie Versteegen altijd als erg pijnlijk ervaren en ze blijven achter met veel onbeantwoorde vragen.

Begrafenis

Piet Versteegen wordt op vrijdag 29 december 1944 begraven. Vele familieleden, vrienden, kennissen en buurtbewoners zijn op de indrukwekkende uitvaart aanwezig. Hij wordt begraven op het kerkhof aan de Lovensestraat. Zijn naam en de datum van zijn overlijden staan in het herdenkingsboek in de kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood aan de Kapelhof in Tilburg.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997).

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg


Mail Jan Versteegen d.d. 21-5-2021


Overlijdensadvertentie in het Nieuwsblad van het Zuiden

Noten

  1. In het overlijdensregister van de gemeente Tilburg staat dat Piet Versteegen op 26-12-1944 is overleden, dit in tegenstelling tot het bidprentje.