Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verbunt, Henricus Adrianus Arnoldus Petrus: verschil tussen versies

Regel 36: Regel 36:
  
 
==Verzetswerk==
 
==Verzetswerk==
Harry werkt tijdens de oorlog als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Tilburg. Samen met [[Berkelmans, Wilhelmus Adrianus Josephus | Wim Brekelmans]], Jan Poort en Huib Simons houdt hij zich bezig met verzetsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van valse identiteitspapieren om aan de ‘Arbeitseinsatz’ te ontkomen. Ook [[Spaendonck, Robert Franciscus Antonius Ignatius van | Rob van Spaendonck]] maakt deel uit van deze groep.  
+
Harry werkt tijdens de oorlog als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Tilburg. Samen met [[Berkelmans, Wilhelmus Adrianus Josephus | Wim Berkelmans]], Jan Poort en Huib Simons houdt hij zich bezig met verzetsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van valse identiteitspapieren om aan de ‘Arbeitseinsatz’ te ontkomen. Ook [[Spaendonck, Robert Franciscus Antonius Ignatius van | Rob van Spaendonck]] maakt deel uit van deze groep.  
 
Rob Maayen schrijft in zijn boek over oorlogsslachtoffers uit Loven: “Uit veiligheidsoverwegingen is niemand van zijn gezin, ook zijn vrouw niet, op de hoogte. (…) Onder het mom van overwerken, verricht hij bijvoorbeeld op zondag zijn illegale werk. Als dekmantel neemt hij daarom soms zijn dochtertje Miek mee naar zijn kantoor.”
 
Rob Maayen schrijft in zijn boek over oorlogsslachtoffers uit Loven: “Uit veiligheidsoverwegingen is niemand van zijn gezin, ook zijn vrouw niet, op de hoogte. (…) Onder het mom van overwerken, verricht hij bijvoorbeeld op zondag zijn illegale werk. Als dekmantel neemt hij daarom soms zijn dochtertje Miek mee naar zijn kantoor.”
  

Versie van 6 aug 2022 om 16:39

Harry Verbunt
Volledige namen Henricus Adrianus Arnoldus Petrus Verbunt
Geboortedatum 16-12-1909
Geboorteplaats Tilburg
Adres Billitonstraat 12
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Mathilda Maria Elisabeth van Kruijsselbergen
Beroep Ambtenaar Gewestelijk Arbeidbureau
Overlijdensdatum 26-05-1944
Plaats van overlijden Loonse en Drunense duinen

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


De fusillade in de Loonse en Drunense duinen achter Bosch en Duin op 26 mei 1944 is mooi beschreven in het boekje "Oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen" (Henk Peters, mei 2019)

Verbunt, Henricus Adrianus Arnoldus Petrus (Harry) (geb. 16-12-1909 in Tilburg, gest. 26-05-1944, Loonse en Drunense duinen), ambtenaar gewestelijk arbeidsbureau. Zoon van Hendrik Verbunt (1860 – 1944) en Elisabeth de Beer (1864 – 1931). Getrouwd met Mathilda Maria Elisabeth van Kruijsselbergen. Verbunt werd op 26-05-1944 gefusilleerd in de Loonse en Drunense Duinen.

Achtergrond

Harry Verbunt wordt op 16-12-1909 geboren als jongste zoon in het kinderrijke gezin van Hendrik Verbunt en Elisabeth de Beer. Zijn vader was smid. Het gezin woonde op Molenbochtstraat 7 in Tilburg en later in de Billitonstraat op nummer 12. Harry staat bekend als vrolijke man met veel vrienden en kennissen en heeft hobby’s als zwemmen en fotograferen. Op 14-07-1936 trouwt hij met Mathilda (Tillie) Maria Elisabeth van Kruisselbergen (1910 - 1979). In januari 1937 verhuizen zij naar Harry’s oude adres Billitonstraat 12. Daar worden hun vier kinderen geboren, twee meisjes en twee jongens.

Verzetswerk

Harry werkt tijdens de oorlog als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Tilburg. Samen met Wim Berkelmans, Jan Poort en Huib Simons houdt hij zich bezig met verzetsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van valse identiteitspapieren om aan de ‘Arbeitseinsatz’ te ontkomen. Ook Rob van Spaendonck maakt deel uit van deze groep. Rob Maayen schrijft in zijn boek over oorlogsslachtoffers uit Loven: “Uit veiligheidsoverwegingen is niemand van zijn gezin, ook zijn vrouw niet, op de hoogte. (…) Onder het mom van overwerken, verricht hij bijvoorbeeld op zondag zijn illegale werk. Als dekmantel neemt hij daarom soms zijn dochtertje Miek mee naar zijn kantoor.”

Enkele leden van de verzetsgroep waar Harry deel van uitmaakt, beramen in januari een aanslag op N.S.B.-politieagent Piet Gerrits, omdat deze de verzetsgroep dreigt te ontdekken. De aanslag moet plaatsvinden op 24 januari maar mislukt. Meteen na de mislukte aanslag duiken de leden van de verzetsgroep onder. Harry vlucht via Vlijmen naar Helmond vanwaar hij contact wil zoeken met de ‘Witte Brigade’ in België. Wanneer dat mislukt vertrekt hij via ’s Hertogenbosch en Deurne naar een onderduikadres in Doorn. Rob Maayen schrijft: “Pas vanaf dát ogenblik krijgt zijn vrouw te horen over zijn verzetswerk. De kinderen moeten tegen iedereen zeggen: ‘Papa ligt ver weg in het ziekenhuis’.” Het huis van het gezin wordt regelmatig doorzocht door de Duitse politie, maar men vindt niets. Eind februari wordt de groep verraden. Harry wordt opgepakt en in Haaren gevangen gezet. Zijn broer Pierre bezoekt hem in de gevangenis. Men hoopt op een gevangenis straf van 6 of 7 jaren. Helaas is dit niet het geval. Op 24 mei wordt het doodvonnis uitgesproken over Harry en diverse andere verzetsstrijders.

Fusillade

Op 26 mei 1944 worden 14 verzetslieden door leden van de Grüne Polizei met legerwagens naar café-restaurant ‘Bosch en Duin’ vervoerd. Vandaaruit worden zij naar een onbekende plek in de duinen gebracht en doodgeschoten. Rob Maayen schrijft in zijn boek dat Harry’s vrouw Mathilda een officieel bericht krijgt van de Duitsers. Een schrijven van de gemeente Tilburg uit december 1945 vermeldt juist dat zij geen officieel bericht krijgt over haar mans terechtstelling. Zij zou dit slechts hebben vernomen uit de Nieuwe Tilburgse Courant van 27 mei 1944. De herdenkingsmissen voor de Tilburgse verzetsstrijders op 2 juni 1944 worden druk bezocht. In de Lovense kerk staat de lege kist van Harry Verbunt.

Na de bevrijding wordt in de Drunense duinen nog jaren naar de lichamen van de verzetsstrijders gezocht. Ook in de 21e eeuw vinden nog zoekacties plaats (o.a. 2012 en 2019). Helaas zijn deze tot op heden zonder resultaat.

Bidprentje Harry Verbunt.jpg

Onderscheiding, monument en straatnaam

In de jaren ’50 van de 20e eeuw werd een straatnaam naar Harry Verbunt genoemd: Henri Verbuntstraat. In december 1981 werd aan hem postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend, dat door burgemeester Letschert aan de nabestaanden werd overhandigd. Op 26 mei 2005 werd in de Loonse en Drunense duinen een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 14 verzetsstrijders.

Roomsch Leven 20 juli 1946

Gebeurtenis

Websites

Bronnen en Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 90-92
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997), p. 33-37
  • www.genealogieonline.nl