Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Veemarktkwartier

Veemarktkwartier
Duvelhok, werkcentrum voor beeldende vorming. Stichting Musische vorming in de St. Josephstraat. Fotograaf Rien Siers, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Onder deze naam werd in de jaren negentig een cultureel broedgebied ontwikkeld tussen de Veemarktstraat, de Sint Josephstraat, de Dunantstraat, de Spoorlaan en de Heuvelring. In het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan voorzag de gemeente onder meer een Kunsthal (tussen FAXX en Duvelhok), de Rockacademie, een popmuseum, Scryption, een popcentrum, muzikantenwoningen en bedrijfsverzamelgebouwen. Behalve Popcentrum 013 werden geen van deze onderdelen gerealiseerd. De Rockacademie kwam er ook, maar werd ondergebracht in het Kunstcluster. In het plan was ook sprake van een woon- en werkgebouw voor beeldcultuur en nieuwe media, maar dat kwam tot stand als Villamedia, verderop in de Tivolistraat.

In 2005 kregen jongerencentrum Attak en diverse culturele instellingen onderdak in het nieuwe cultuurgebouw V39 in de Veemarktstraat. Het Midi Theater wordt verbouwd tot variétézaal en het patronaatsgebouw in de Veemarktstraat kreeg de functie van café-restaurant. Sinds 2007 werden nieuwe plannen gepresenteerd, zoals een uitbreiding van de Tivoligarage, de komst naar het Veemarktwartier van onder meer Scryption en Muziekpodium Paradox en de vestiging van horecavoorzieningen, expositieruimten en onderwijswerkplaatsen. Maar tot op heden stagneren deze ontwikkelingen. Villamedia en Carré worden gezien als onderdelen van het Veemarktkwartier.