Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

University College Tilburg

BalkTiu.jpg

Multidisciplinair

De meeste academische opleidingen zijn op één discipline gericht, bijvoorbeeld: economie, psychologie of rechten. Een University College biedt iets anders: een brede multidisciplinaire bacheloropleiding. Zo’n opleiding heet: Liberal arts and sciences, van het Latijnse Artes Liberales. Dit waren de basisvakken (grammatica, logica en retorica) van het studieprogramma in antieke en middeleeuwse Europese scholen. Een kunst (arte) betekent in dit verband dus een vak. Ze worden vrij genoemd (liber) omdat het ging om het opleiden tot vrije mensen.

Betrokken burgers

Dit geldt eigenlijk ook vandaag de dag voor de Liberal Arts opleiding van het University College Tilburg. Een van de einddoelen is studenten op te leiden tot onafhankelijk denkende en betrokken burgers. Een University College is internationaal; een belangrijk deel van de studenten komt vanuit het buitenland en het onderwijs is Engelstalig. Studenten worden in de collegezaal geconfronteerd met andere opvattingen en andere culturen.

Programma

Tilburg University heeft sinds 2008 een driejarige bacheloropleiding Liberal arts and sciences. De oprichter en de eerste dean was Willem Witteveen. Sinds september 2016 wordt de Liberal arts and sciences opleiding aangeboden door het University College Tilburg. Het eerste jaar is volledig interdisciplinair ingericht. Vanaf het tweede jaar kiezen de studenten voor een major op het terrein van bedrijfskunde en economie, sociale wetenschappen, rechten, humanities, of cognitieve neurowetenschappen. In het derde jaar kunnen studenten het eerste semester aan een buitenlandse universiteit studeren en in het laatste semester schrijven ze hun scriptie.

Team teaching

Het Tilburgse University College is niet verplicht residentieel; sommige studenten wonen bij elkaar en anderen wonen elders. Een uniek aspect van het University College Tilburg is team teaching, veel vakken worden door twee docenten gezamenlijk gegeven waarbij de verschillende disciplinaire invalshoeken vaak tot interessante discussies leiden.