Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Try

BalkTiu.jpg

Beeld van Arie Berkulin

In 1986 kreeg kunstenaar Arie Berkulin (1939) de opdracht om een beeld te maken, om de ingang van het huidige Koopmansgebouw te markeren. Voor de financiering kon de universiteit gebruik maken van de (niet meer bestaande) 'Tijdelijke bijdrageregeling provinciale bevordering van beeldende kunsten'.

Try of Fly?

Het beeld is gemaakt van cortenstaal, waarop een roestvrij stalen cilinder rust met afgeschuinde zijden. Lang is gedacht dat het beeld Fly heette, een verwijzing naar de schuine oren van een uil, die het symbool van wijsheid is. De kunstenaar gaf bij navraag in 2017 echter te kennen dat het beeld Try heet en ontstaan is naar aanleiding van de reflectie op een schommelend penseel, langzaam tot stilstand komend op een haringblikje dat dienst deed als verfbakje. Wat is er voor nodig om iets ronds tot stilstand te laten komen op iets dat recht is?

Balanceeract

Die gedachte werd uitgewerkt door van een dikke strook cortenstaal, met een lengte van 7,20 meter en een breedte van 1 meter, de twee uiteinden overeind te zetten. De twee oprijzende delen wijken naar buiten, en staan niet precies haaks op het liggende deel: ze maken een kleine hoek. Hierop is een roestvrije, stalen cilinder geplaatst, die de wijkende krachten van de twee uiteindes in bedwang lijkt te houden. Terwijl de cilinder zelf tot stilstand is gekomen. Het werk zou je een ‘balanceeract’ kunnen noemen. Verplaatsing Het kunstwerk was overigens geen lang leven beschoren bij de ingang, aangezien studenten het onmiddellijk gebruikten als fietsenstalling. Het getuigde van bestuurlijke wijsheid dat men het beeld twee jaar later verplaatste, naar een plek in de luwte bij het Cobbenhagengebouw.