Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trappistenbrouwerij

De trappisten leefden op hun klooster aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Zo gaven zij invulling aan een van de bekendste kloosterregels van Benedictus van Nursia, samengevat als Ora et labora. In zijn regels vonden zijn volgelingen, de benedictijnen, een evenwicht tussen spiritualiteit (‘ora’) en het aardse bestaan, zoals werken (‘labora’). Vanuit dit principe gingen de trappisten in 1884 bier brouwen.

De schrale landbouwgrond bracht onvoldoende op, en de brouwerij gaf de groeiende kloostergemeenschap een extra inkomstenbron. Ook kon hiermee de bouw van een nieuw klooster worden bekostigd. Aanvankelijk brouwden de trappisten voornamelijk pilsener en enkele soorten bovengistend bier. Deze brouwsels werden ook in de eigen cafés afgezet.

In de ambachtelijke brouwerij worden sinds 1982 alleen speciale bieren geproduceerd, net de namen Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, Witte Trappist, Bock, Isid’or en PUUR La Trappe (biologisch). De brouwerij was lange tijd bekend als De Schaapskooi, later omgezet in Bierbrouwerij De Koningshoeven. Deze zelfstandige dochteronderneming van Bavaria huurt de gebouwen van de abdij en brouwt het bier in opdracht en onder toezicht van de trappisten. De brouwerij werd gerestaureerd en tevens werd een nieuw proeflokaal gebouwd.

La Trappe, zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier heet, is Nederlands enige trappistenbier. Het keurmerk is voorbehouden aan bier dat in een trappistenklooster en onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken wordt gebrouwen. In België bestaan zes trappistenbrouwerijen.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Zie ook

Bierbrouwerijen

Het Geheugen van Tilburg