Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tilburgsche Hypotheekbank: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Deze bank voor hypothecaire geldleningen werd in 1890 opgericht door onder anderen [[Petrus Franciscus Bergmans|Petrus Bergmans]]. Hij was de eerste directeur en de bank was gevestigd in zijn huis op het Piusplein. Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde de Tilburgsche Hypotheekbank (THB) naar de [[Heuvel]] (nu Heuvelring) en in het begin van de jaren zestig naar de Nieuwlandstraat. Toen rond 1980 de onroerend-goedmarkt ineenstortte, vonden er bij de THB dubieuze transacties plaats, voornamelijk met overfinanciering en prijsopdrijving. Desondanks ging de THB in 1983 failliet. Destijds waren er schuldvorderingen van 743 miljoen gulden. De curatoren brachten de zaak onder de rechter, waarbij de commissarissen, de directeur en de notarissen wegens wanbeleid persoonlijk verantwoordelijk werden geacht. In 1993 kochten de commissarissen en de directeur hun rechtsvervolging voor ruim 3,5 miljoen gulden af. Zo’n grote afkoopsom was een primeur voor Nederland. Een claim richting de notarissen werd later afgewezen. Prof. dr. [[Kees Rijnvos|Cees Rijnvos]] e.a. schreef het Rapport betreffende de gang van zaken 1979-1982 bij de Tilburgsche Hypotheekbank NV (1983) en, onder het pseudoniem B. Anske, De ondergang van de Tilburgsche Hypotheekbank (1984).
+
<foto><beeldonline>aafbb64b-4efc-8a3a-d01b-fbb3019f3f29</beeldonline></foto>
 +
Deze bank voor hypothecaire geldleningen werd in 1890 opgericht door onder anderen [[Petrus Franciscus Bergmans|Petrus Bergmans]]. Hij was de eerste directeur en de bank was gevestigd in zijn huis op het Piusplein. Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde de Tilburgsche Hypotheekbank (THB) naar de [[Heuvel]] (nu Heuvelring) en in het begin van de jaren zestig naar de Nieuwlandstraat.  
 +
 
 +
Toen rond 1980 de onroerend-goedmarkt ineenstortte, vonden er bij de THB dubieuze transacties plaats, voornamelijk met overfinanciering en prijsopdrijving. Desondanks ging de THB in 1983 failliet. Destijds waren er schuldvorderingen van 743 miljoen gulden. De curatoren brachten de zaak onder de rechter, waarbij de commissarissen, de directeur en de notarissen wegens wanbeleid persoonlijk verantwoordelijk werden geacht. In 1993 kochten de commissarissen en de directeur hun rechtsvervolging voor ruim 3,5 miljoen gulden af. Zo’n grote afkoopsom was een primeur voor Nederland. Een claim richting de notarissen werd later afgewezen. Prof. dr. [[Kees Rijnvos|Cees Rijnvos]] e.a. schreef het Rapport betreffende de gang van zaken 1979-1982 bij de Tilburgsche Hypotheekbank NV (1983) en, onder het pseudoniem B. Anske, De ondergang van de Tilburgsche Hypotheekbank (1984).
 +
 
 +
===Bronnen===
 +
[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-116/keywords/hypotheekbank/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief Tilburgse Hypotheekbank bij Regionaal Archief Tilburg]
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 26 aug 2020 om 11:20

Deze bank voor hypothecaire geldleningen werd in 1890 opgericht door onder anderen Petrus Bergmans. Hij was de eerste directeur en de bank was gevestigd in zijn huis op het Piusplein. Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde de Tilburgsche Hypotheekbank (THB) naar de Heuvel (nu Heuvelring) en in het begin van de jaren zestig naar de Nieuwlandstraat.

Toen rond 1980 de onroerend-goedmarkt ineenstortte, vonden er bij de THB dubieuze transacties plaats, voornamelijk met overfinanciering en prijsopdrijving. Desondanks ging de THB in 1983 failliet. Destijds waren er schuldvorderingen van 743 miljoen gulden. De curatoren brachten de zaak onder de rechter, waarbij de commissarissen, de directeur en de notarissen wegens wanbeleid persoonlijk verantwoordelijk werden geacht. In 1993 kochten de commissarissen en de directeur hun rechtsvervolging voor ruim 3,5 miljoen gulden af. Zo’n grote afkoopsom was een primeur voor Nederland. Een claim richting de notarissen werd later afgewezen. Prof. dr. Cees Rijnvos e.a. schreef het Rapport betreffende de gang van zaken 1979-1982 bij de Tilburgsche Hypotheekbank NV (1983) en, onder het pseudoniem B. Anske, De ondergang van de Tilburgsche Hypotheekbank (1984).

Bronnen

Archief Tilburgse Hypotheekbank bij Regionaal Archief Tilburg