Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tilburg Law and Economics Center - TILEC

BalkTiu.jpg

Samenwerking economie en rechten

Een in 1998 startte onderzoekers van de faculteiten Economie en Rechtsgeleerdheid een samenwerking over speltheorie en recht. Het resulteerde in 1999 in een gezamenlijke conferentie over het functioneren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en leidde in 2002 tot de oprichting van het Tilburg Law and Economics Center oftewel TILEC. De betrokken faculteiten sloten – met instemming van het College van Bestuur - in 2003 een formele samenwerkingsovereenkomst, waarin organisatie en doelen van TILEC werden vastgelegd. De leiding van het centrum werd in handen gelegd van de directeuren Eric van Damme (hoogleraar Economie) en Pierre Larouche (hoogleraar Mededingingsrecht).

TILEC groeide voorspoedig, maakte naam in binnen- en buitenland, kreeg bij evaluaties uitstekende beoordelingen en verwierf zo een stevige en blijvende basis in de inmiddels hernoemde faculteiten TiSEM (Tilburg School of Economics and Management) en TLS (Tilburg Law School).

Center of Excellence

De onderzoekers kozen destijds voor een gelijkwaardige interdisciplinaire samenwerking op het toen nog tamelijk jonge wetenschapsterrein van law and economics. Deze verbonden ze met de doelstellingen van innovatief, fundamenteel en maatschappelijke relevant onderzoek. Daarmee zochten zij naar eigen wegen buiten de specifieke, vooral in de Verenigde Staten ontwikkelde ‘law and economics’- stroming. Het instituut paste met deze focus op recht, economie en samenleving in de bredere academische en universitaire transitie naar internationalisering en interdisciplinariteit. Door het bestuur van de universiteit werd TILEC in 2012 de status van center of excellence toegekend. Jaarlijks verschijnen er onder de vlag van TILEC vele publicaties van TILEC-medewerkers, maar ook van aan TILEC verbonden onderzoekers van buiten.