Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Thijsen & Achterbergh

Deze Fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy

Thijsen & Achterbergh
Machinale Weefstoel.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Donkerstraat

(kad. B 2072 2073) huidige Dunantstraat

Datum oprichting 01-03-1888
Eigenaars / oprichters C.C.M. Achterbergh

G.C. Thijsen en H.W. Thijsen

Familieverbanden De heren Thijsen zijn broers
Herkomst eigenaars / oprichters Boxmeer en Rotterdam
Herkomst vreemd kapitaal G. & H. Thijsen

Tepe & Achterbergh

Innovatieve aspecten Machinale weefstoelen

Stoffenververij.


Algemene omschrijving

De wollenstoffenfabriek van Thijsen & Achterbergh, gelegen aan de Donkerstraat werd op één maart 1888 opgericht. Oprichters waren Christiaan Achterbergh, en de broers Gerardus Thijsen en Henricus Thijsen, met als gezamenlijke doel, fabricage van wollen manufacturen en het drijven van handel daarin.

Christiaan Achterbergh ging in zee met de gebroeders Thijsen, kort nadat de firma Tepe & Achterberg werd ontbonden, wegens onverwachts overlijden van zijn medevennoot Anton Tepe.

Het contract tussen de drie firmanten werd opgemaakt door notaris Martens, voor de periode van tien jaar. Toch treedt Christiaan Achterbergh op 27 april 1893 uit de firma en wordt de zaak voortgezet door de firmanten Thijsen onder dezelfde handelsnaam. Vier jaar later treedt Henricus Thijsen ook uit deze firma, die op dat moment woonachtig is te Beek bij Nijmegen.

Met ingang van 22 december 1897 werd de zaak voortgezet door Gerardus Thijsen, als enige fabrikant van de firma Thijsen & Achterbergh

Fabriek

Deze wollenstoffenfabriek werd gedreven op stoom door middel van een stoommachine met een vermogen van 18 pk. Met de opkomst van de machinale weefstoel, werd machinale productie onontkoombaar. In 1889 ging ook Thijsen & Achterbergh over tot deze ‘modernisering’ en werden er in deze fabriek, machinale weefstoelen in werking gesteld.

Na uitreding van de andere twee firmanten gaf Gerardus Thijsen in 1899 opdracht tot verbouwing van zijn fabriek ter uitbreiding, voor een nieuwe stoffenververij.


In het fabriekspand van Thijsen & Achterbergh werden voorheen ook al wollen stoffen gefabriceerd door de firma's Tepe & Achterbergh en Van den Bergh & Achterbergh. Hier was Christiaan Achterbergh destijds ook fabrikant, van beiden fabrieken.

Gezinskaart

Opmerkingen

  • Deze fabriek stond tegenover de drijfriemenfabriek van D. P. van Maren
  • 26-04-1892 Christiaan Achterbergh trouwt met H. Tepe Terwindt, de weduwe van Anton Tepe
  • 1886 G.C. Thijsen en H.W. Thijsen zijn de fabrikanten van de firma G. & H. Thijsen.

Bronnen

  • Regionaal archief Tilburg, Toegang 115 - Notaris Martens 1888 maart 9 - inv. 522/64.
  • Regionaal Archief Tilburg, 1899 Hinderwet verg. 745; Stoffenververij
  • Nederlandsche Staatscourant 29-04-1893
  • Nederlandsche Staatscourant 27-12-1897