Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Theseus

BalkTiu.jpg

Links alternatief voor Olof

De in 1966 opgerichte Tilburgse Studenten Gezelligheidsvereniging Theseus was destijds met Posjet en de Kruitkelder het links-culturele alternatief voor studentencorps St. Olof. De naar de Griekse mythologische figuur genoemde vereniging was een afsplitsing van wat ‘die ballentent’ werd genoemd. Theseus was en is nog steeds gevestigd aan de Bredaseweg 167. Na een turbulente periode in de jaren zestig en zeventig ontwikkelde Theseus zich van studentenvereniging via een open jongerencentrum tot een denksportcentrum voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook voor overige stedelingen.

Politiek engagement

In de jaren zeventig waren actievoerders en ‘POLEK-ers’ kind aan huis bij Theseus. Bier en joints waren het bindmiddel van het politiek engagement, de maatschappij- en studiekritiek en ook de zoektocht naar alternatieven: op persoonlijk en collectief vlak. Om die reden werden er studiereizen georganiseerd naar de ‘heilstaten’ China, Cuba en Albanië. En bood Theseus onderdak aan een Politiek Kafé, een doka, en een oefenruimte voor bands.

Teruglopend ledenaantal

Midden jaren tachtig keerde het tij, ook voor Theseus. POLEK verdween geleidelijk van het toneel en een andere generatie studenten vond onderdak bij de in 1987 opgerichte nieuwe sociëteit Plato, dat anno 2017 met ruim 700 leden is uitgegroeid tot de grootste studentenvereniging in het zuiden des lands. In 2016 vierde Theseus haar 50-jarig bestaan onder meer met een reünie van ‘rebelse bejaarden en jonge denksporters’.

Denksportcentrum

Theseus heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, als denksportcentrum met drie verenigingen: Bridgeclub Theseus, schaakclub De Drie Torens en kaartclub Tilburg Magic City. Wietske van Zwol, hoofd Finance & Control bij Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, behaalde meerdere grote bridgesuccessen. Zo won ze drie maal goud (WK 2000, (Venice Cup), EK 2002 en 2014 (met Carla Arnolds), zes maal zilver (EK 1999, 2001, 2003, 2004 en 2005 en 2009) en tweemaal brons: WK 2003 en 2005 (Venice Cup).