Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Theatergroep Udenhout

Blijheid Vrijheid

Begin jaren negentig was een groep mensen voortkomend uit de Stichting Karnaval Udenhout actief, een groep rondom Rien van den Bosch. Deze groep genaamd Blijheid Vrijheid heeft vooral kluchten gespeeld, zoals “Contact met Kootje” en “Oma’s wil is wet”. Namen uit die tijd: Piet Oerlemans, Gerrie Voogt, Marja van Vugt, Erna Hoppenbrouwers, Nolly Hornix, Mieke Coolen en Nol Luijbregts. Eind 1994 kwam er aan Blijheid Vrijheid een eind. De motivatie zakte, mede door het veel te vroeg wegvallen van Piet Oerlemans, bij de spelers weg.

Unents Volkstoneel

Toch bleef Udenhout niet lang zonder theatergroep. In 1996 nam Ben Derkx het initiatief tot een nieuwe groep met daarin Ad de Bakker, Marianne Adriaens, Corrie Snoeren, Tineke Robertz en Nol Luijbregts. Dat jaar is de theatergroep onder de naam “Unents Volkstoneel” ingeschreven bij de kamer van koophandel. Ben Derkx begon de groep te regisseren, maar toen hij in 1997 zelf meespeelde ging de regie over naar Ton van Nieuwburg. Latere regisseurs waren Caspar Willers en Ria Willers. In die tijd werd gebruik gemaakt van gastspelers. Toon Verhoeven, die later regisseur werd van de KPJ toneelgroep in Berkel-Enschot, Aiko Letschert, die later heeft meegedaan in Topstars, en Sabine Maas zijn de bekendsten. Het bekendste stuk uit die tijd is “De Vier Jaargetijden” van Anton Coolen. Hiervoor kreeg de theatergroep een bedankbrief van Antoon’s zoon Alphons, die dit stuk nog nooit gezien had, en diep onder de indruk was. Andere uitvoeringen uit die tijd zijn “Dwaasheid heeft haar eigen recht”, het enige stuk door Peter Ustinov geschreven en “klanten kunnen niet wachten”. Daarnaast waren er eenakters, een wagenspel en een optreden in Theaters Tilburg. In de kleine zaal weliswaar, maar toch. In 2005 kwam de klad er weer in. De één na de ander hield het voor gezien, en er kwam geen nieuwe aanwas. Een nieuwe start in 2007 met de KPJ Theatergroep redde het niet vanwege privéperikelen van de toenmalige regisseur Hans Peeters, regieassistent bij DOTO.

Theatergroep Udenhout

In 2008 heeft er alsnog een succesvolle doorstart plaatsgevonden onder de artistieke leiding van Boudewijn Naaijkens, zoon van de bekende Jan Naaijkens uit Hilvarenbeek. Er was weer animo en die lijkt nu nog steeds groeiende. Inmiddels hebben wij het toneelstuk “Volle Bak”, de thriller “Dagboek van een dode”, het toneelstuk “De Goot”, het toneelstuk “Aardbeien met Slagroom” en het toneelstuk “Drie Zusjes” opgevoerd. Ook zijn we betrokken geweest bij het Eftelingconcert van Harmonie MVC en bij de kerstuitvoering van De Liederenkring. In 2013 stonden we met een wagenspel op de Unentse Mert. De naam is aangepast aan de 21e eeuw, en onze ambities ook. Theatergroep Udenhout, zo heten we, en dat willen we zijn.