Textielmuseum en de universiteit
TextielMuseum
In de voormalige textielfabriek van de firma Mommers & Co aan de Goirkestraat huist sinds 1985 het TextielMuseum. Tilburg heeft tot de jaren zestig een grote rol gespeeld in de textielindustrie. Toen maakte concurrentie uit landen met lagere lonen en het onvermogen om in de stad met elkaar samen te werken een einde aan de textielindustrie.
Behalve tentoonstellingen en educatieve programma’s op het gebied van design, kunst en erfgoed beschikt het museum ook over een TextielLab, een kenniscentrum dat het midden houdt tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van breisels en geweven stoffen, en een open atelier waarin innovatie centraal staat. Nationale en internationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en veelbelovende studenten worden begeleid door productontwikkelaars en technische deskundigen om de eindeloze mogelijkheden op het gebied van garens, computergestuurde technieken en ambachten te ontdekken.
In de aula van de universiteit hangt een wandtapijt (gebaseerd op een foto) van kunstenaar Teun Hocks met als thema understanding society. Het is vervaardigd in het TextielLab. Eerder, onder voorzitterschap van Gery van Veldhoven, die veel belang hechtte aan relaties met de stad, weefde dit lab onder meer een tapijt voor de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant. Het was bestemd voor de portrettenzaal, met daarin verwerkt het beeldmerk van de universiteit. Sindsdien vervaardigt het museum nu en dan tafellinnen voor de universiteit, waarin steeds het logo wordt verwerkt. In 2010 werd tafellakens, tafellopers en servetten geproduceerd, vooral bedoeld als relatiegeschenk. Als gevolg daarvan treft men nu in bijvoorbeeld Shandong University, Beijing Language and Culture University, de Nederlandse ambassade te Moskou en op Bilkent University in Ankara tafellinnen aan van Tilburgse origine.
In het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw werd de samenwerking versterkt, doordat het TextielLab betrokken werd bij de vervaardiging van meerdere textiele kunstwerken. In 2013 werd het wandtapijt Understanding Society van kunstenaar Teun Hocks in samenspraak met het TextielLab ontwikkeld. In 2020 volgde een serie doeken, ontworpen door kunstenaar Sigrid Calon, waarin het onderwijsmotto van de universiteit het motief vormde: Weaving Minds and Characters. In 2023 volgde een kunstwerk van Fransje Gimbrère, die voor de hal van het Koopmansgebouw een textiel werk maakte, dankzij een gift van Wim van de Donk, verkregen bij zijn afscheid als Commissaris van de Koning in Noord-Brabant.