Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TSR Vidar

BalkTiu.jpg

Roeivereniging

De Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar werd in 1961 opgericht en was aanvankelijk een vereniging voor studenten van de universiteit. Later mochten ook studenten van hbo-opleidingen lid worden. Vidar heeft sinds 1976 een roeicomplex aan het Wilhelminakanaal, nabij de Beekse Bergen. Vidar is zowel een roei- als een gezelligheidsvereniging en telt ruim vijfhonderd leden.

De naam is – net als die van TSC St. Olof – van Noorse herkomst. ‘Vidar’ (of ‘Widar’) was in de Noordse mythologie een stille, wat teruggetrokken bosgod. Volgens de Edda – een bundeling mythologische verhalen uit de 9de en 12de eeuw – leefde hij in Landvidi (wijds land) verscholen achter bomen en struikgewas, waar alles pais en vree was. Landvidi is ook de naam van de stichting die formeel eigenaar van de accommodatie is.

Wereldkampioenschappen

De accommodatie ligt aan de zogeheten Watersportbaan Tilburg die een officiële NOC*NSF-status heeft. Op het terrein – dat ook regelmatig door buitenlandse roeiploegen wordt gebruikt - zijn onder meer een clublokaal, een buitenloods en een sociëteitszaal gevestigd. Vidraten - zoals de leden heten - roeien zowel voor de lol als in competitieverband. Leden als Inge van der Putten, Charles de Vilder, Robert Paul Prijt, Peter Klomp, Astrid van Koert, Jeroen de Zwart en Bas en Jeroen-Bart Hilckmann namen in diverse bootbezettingen deel aan wereldkampioenschappen. Astrid van Koert was lid van de dames acht op de Olympische Spelen in Atlanta (1996).

Botenvloot

Vidar beschikt over een serie uitstekende boten waardoor wedstrijdroeiers geen belemmering hebben om ook op het hoogste internationale niveau mee te tellen. De universiteit heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in de opbouw van de botenvloot en bijgedragen aan de komst van roeicoach Diederik de Boorder die ook de studenten van het Eindhovense Thêta traint.

De landelijke opening van het roeiseizoen voor studenten vindt jaarlijks plaats bij Vidar onder de naam ‘NOOC Openingstoernooi’. De tweedaagse wedstrijden, meestal in maart, duren van zonsopgang tot zonsondergang en trekken jaarlijks meer dan 2.500 studenten uit Nederland, en soms ook uit België.

Disputen

Vidar telt vijftien disputen (acht heren- en zeven damesdisputen) en zes Vidarhuizen. Het eerste Vidarhuis werd in 1979 betrokken en staat aan de Huijgensstraat. In de jaren daarna vormden zich meerdere Vidarhuizen, meestal wonen er wedstijdroeiers of mensen die als wedstrijdcoach of ‘stuur’ veel met het roeien bezig zijn. Daarnaast zijn veel huisbewoners bestuurs- of commissielid.

In het jaar dat de universiteit 90 jaar bestaat overleed op 90-jarige leeftijd lid-van-verdienste Jan van den Dries, bij Vidar bekend als ‘meneer Van den Dries’. Hij was administrateur bij het bureau Studentenzaken op de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg, en graag bereid ook de zaken te regelen van de oud-ledenvereniging die in de jaren zestig werd opgericht.