Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TILEC

BalkTiu.jpg

In 1998 startten onderzoekers van de toen zo geheten faculteiten Economie en Rechtsgeleerdheid een samenwerking over speltheorie en recht die een jaar later resulteerde in een gezamenlijke conferentie over het functioneren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dat was de opmaat tot de oprichting van het Tilburg Law and Economics Center in 2002, afgekort: TILEC. De betrokken faculteiten sloten – met instemming van het College van Bestuur - in 2003 een formele samenwerkingsovereenkomst, waarin organisatie en doelen van TILEC werden vastgelegd. De leiding van het centrum werd in handen gelegd van de directeuren Eric van Damme (hoogleraar Economie) en Pierre Larouche (hoogleraar Mededingingsrecht).

TILEC groeide voorspoedig, maakte naam in binnen- en buitenland, kreeg bij evaluaties uitstekende beoordelingen en verwierf zo een stevige en blijvende basis in de inmiddels hernoemde faculteiten TiSEM (Tilburg School of Economics and Management) en TLS (Tilburg Law School). De onderzoekers kozen destijds voor een gelijkwaardige interdisciplinaire samenwerking op het toen nog tamelijk jonge wetenschapsterrein van law and economics. Deze verbonden ze met de doelstellingen van innovatief, fundamenteel en maatschappelijke relevant onderzoek. Daarmee zochten zij naar eigen wegen buiten de specifieke, vooral in de Verenigde Staten ontwikkelde ‘law and economics’- stroming. Het instituut paste met deze focus op recht, economie en samenleving in de bredere academische en universitaire transitie naar internationalisering en interdisciplinariteit. Door het bestuur van de universiteit werd TILEC in 2012 de status van center of excellence toegekend. Jaarlijks verschijnen er onder de vlag van TILEC vele publicaties van TILEC-medewerkers, maar ook van aan TILEC verbonden onderzoekers van buiten.