Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TAS-blad

BalkTiu.jpg


Het Tilburgs Algemeen Studentenblad was het blad van ATSO, de Algemene Tilburgse Studenten Organisatie. Die organisatie representeerde vooral de generatie die in de jaren ’60 ging studeren, en geen lid wenste te worden van het enige studentencorps dat de universiteit toen kende: TSC St. Olof. ATSO begon als een keurig mededelingen- en opinieblad van de ATSO, om vanaf 1968 een meer kritische rol te spelen. De kolommen werden gebruikt om de autoriteiten te bekritiseren, maar ook te provoceren. Niet alleen de universiteitspolitiek was een onderwerp, maar ook seks: blote foto’s waren geen uitzondering. Al werden die soms gecensureerd door de drukker.

KarlMarxUni.jpg

Op naar het einde

Het blad kreeg na 1969 een meer anarchistisch karakter, waar men graag vooroorlogse anarchisten mocht citeren. Het was het jaar waarin de universiteit in februari voor een paar dagen de naam 'Karl Marx Universiteit' droeg en in april en mei tien dagen bezet werd – de eerste universiteitsbezetting in Nederland.

Eind 1970 werd de redactie aan de kant gezet door het ATSO-bestuur, dat op dat moment vooral bestond uit Maoïsten. Het blad verwerd tot een soort partijkrant die vooral propaganda maakte. Een half jaar later ging ATSO – die financieel werd ondersteund door de toenmalige Hogeschool – failliet, hetgeen ook het einde betekende van het immer links georiënteerde TAS-blad.