Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Summer schools

BalkTiu.jpg

Tilburg University Summer School

Tilburg University Summer School (TUSS) is in 2009 opgericht en biedt korte, intensieve cursussen aan van maximaal vier weken voor nationale en internationale studenten – vooral bachelors. Aanvankelijk werden er vooral taalcursussen aangeboden, maar als snel volgden er thematische cursussen die door de Tilburgse schools werden aangeboden.

Doorstroomprogramma’s

De summer school is een vorm van corporate branding, maar de cursussen beogen ook om TUSS-studenten te laten doorstromen naar reguliere studieprogramma’s en vinden mede plaats in het kader van uitwisselingsprogramma’s met partneruniversiteiten in het buitenland. Jaarlijks nemen tussen er tussen 175 en 275 studenten deel, waarvan meer dan de helft uit het buitenland afkomstig. Een deel daarvan benut TUSS om zich voor te bereiken op het academisch jaar.

Cursusopbouw

De cursussen bestaan uit drie componenten: theorie (onderwijs en onderzoek), kennistoepassing en een doorvertaling naar de samenleving. De onderwerpen zijn vaak gerelateerd aan de impact- of valorisatieprogramma’s van de universiteit: Generating value from data, Active ageing, wellbeing and health en Empowering the resilient society.

Sociaal programma

Studenten krijgen een uitgebreid sociaal programma aangeboden, waarbij studentenvereniging I*ESN en reguliere studenten als vrijwilligers behulpzaam zijn bij de avond- en weekendactiviteiten. Zo wordt er vaak een bezoek gebracht aan het Trappistenklooster, maar er wordt ook gefeest.

Voor bibliothecarissen

TUSS is niet de enige summer school in de geschiedenis van de universiteit. Na de opening in 1992 werd de nieuwe universiteitsbibliotheek (UB) overstroomd met honderden verzoeken van bibliothecarissen van over de hele wereld, die wel eens wilden zien wat daar in Tilburg tot stand was gebracht. In de vier jaar na de opening trok het bibliotheekconcept meer dan 9.000 bezoekers uit 33 landen, waaronder Australië, Bolivia, Rusland en Zuid-Afrika. Om te voldoen aan de vraag naar rondleidingen, de verzoeken om kennis over te dragen of om consultancy werd er een speciale business unit ingericht: het Tilburg Innovation center for electronic resources. Ticer verwierf vooral naam met summer schools voor bibliothecarissen. Daarin kwam steeds hun eigen rol aan de orde, die van de nieuwe bibliotheken en het belang van strategie, digitale trends, copyright en licenties. In 2013 kwam er een einde aan het fenomeen. De UB was zijn tijd vooruit in 1992, maar zo’n voorsprong is niet voor de eeuwigheid.