Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Studium Generale

BalkTiu.jpg


Studium Generale (afgekort: SG) is een Latijns begrip dat uitdrukking geeft aan het streven van universiteiten hun studenten breed te vormen en ook onderwerpen aan te bieden buiten het eigen vakgebied. Op Tilburg University organiseert een kleine staf, vaak samen met studentenorganisaties, symposia, debatten en workshops op de campus. In 2020 werd een aangepaste programmering verzorgd in verband met de uitbraak van het Coronovirus.

Af.jpg

Studium Generale

Het begrip Studium Generale viel tot in de late middeleeuwen samen met de aanduiding van een volledige universiteit. Het onderwijs werd verzorgd door vier faculteiten: artes, medicijnen, rechten en theologie. Artes verzorgde de artes liberales met onder meer grammatica, retorica, logica en mathematica. Wie deze vakken met goed gevolg had doorlopen, kon verder studeren aan een van de drie andere ‘hogere’ faculteiten. De eerste drie universiteiten die zich aanduidden als Studium Generale waren Cambridge, Oxford en Parijs, omdat alleen daar theologie werd onderwezen.

Om een groot publiek te trekken, werkt SG vaak samen met studentenorganisaties en worden er sprekers van naam gezocht. Aan het einde van de 20e eeuw vond een van de meest spraakmakende bijeenkomsten plaats. Pim Fortuyn - de hoogleraar en politicus die later vermoord zou worden - ging in discussie met politicus Paul Rosenmöller over sociale zekerheid in Nederland. Studenten kregen van Fortuyn publiekelijk een stevige oorwassing vanwege hun gebrekkige (en volgens hem vooringenomen) argumentatie ten faveure van winnaar Rosenmöller. In het lustrumjaar 2017 deed zich iets vergelijkbaars voor toen Thierry Baudet, een politieke erfgenaam van Fortuyn, uithaalde dat “giftige ideologieën onze universiteiten zijn binnengedrongen”.

In de stad

SG organiseert jaarlijks terugkerende evenementen als de Besturendag, de Dag van de Filosofie en de Night University. In de binnenstad is SG actief in de vorm van een maandelijks Hartslagcafé, een “platform voor multidisciplinaire analyse en discussie” op de planken van muziekpodium Paradox. Ook het adviseren over en financieel ondersteunen van door studieverenigingen georganiseerde studiereizen en culturele verenigingen is de taak van SG. Het levensbeschouwelijke aspect leidde tot een aantal publicaties, onder meer de heruitgave van opstellen van Martinus Cobbenhagen.