Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Studieverenigingen

BalkTiu.jpg

Gericht op ‘het vak’

In de jaren tachtig schieten ze als paddenstoelen uit de grond: studieverenigingen. Niet iedereen kiest voor het lidmaatschap van traditionele gezelligheidsverenigingen als Olof, Plato en Vidar. En de dagen van de linksige, meer politiek georiënteerde clubjes, zijn voorbij. Op de campus in Tilburg groeit het aantal verenigingen dat zich wil bezighouden met ‘het vak’. Maar er is ook behoefte om dingen te organiseren, samen te reizen of te feesten in de tijdgeest van verzakelijking. De eerste vereniging (TEV) wordt in 1979 opgericht bij Econometrie, de tweede (Vite) in 1981 bij Internationale economie en recht.

Activiteiten

Anno 2017 zijn er op elke faculteit studieverenigingen te vinden, sommigen groot (vaak het resultaat van fusies of allianties), anderen klein. Samen zijn ze goed zijn voor talrijke congressen, symposia, bedrijvendagen en studiereizen, maar ook voor borrels, partijen en galafeesten. In totaal zijn naar schatting zo’n 7.500 studenten lid van een van een studievereniging, een aantal dat groeit wanneer de grote faculteitsverenigingen de inkoop van studieboeken ter hand namen.

Studentencentrum

De erkenning van het belang van de studieverenigingen liet aanvankelijk op zich wachten. Toen echter de tijdelijke barakken waarin de verenigingen huisden werden gesloopt, begon een politieke lobby voor een studentencentrum. Die was succesvol: in 1998 werd het Esplanadegebouw geopend, waar de verenigingen kantoren konden betrekken op de eerste en tweede verdieping.

Fusies

Een andere vorm van erkenning was het steunen van actieve leden door het verstrekken van bestuursbeurzen (300 euro per maand). De belangstelling daarvoor was enorm, ook al vanwege de onderscheidende waarde die bestuurservaring op een CV heeft. Toen het aantal aanvragen in het begin van de 21e eeuw de pan uitrees, werden er per faculteit maxima vastgesteld. De studieverenigingen van de twee grote faculteiten fuseerden tot grote faculteitsverenigingen: Asset (voorheen Efact) bij Tilburg School of Economics and Management en Magister JFT bij Tilburg Law School. Binnen deze structuur worden de verschillende studierichtingen bediend met zogenaamde kamers. Het verenigingslandschap bij de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en Tilburg School of Humanities is anno 2017 nog steeds verkaveld, conform de verschillende studierichtingen.

Praktijkervaring

Ook zijn er studieverenigingen die zich inzetten om studenten praktijkervaring te laten opdoen, door middel van stages, bijbanen of via kennismaking met ondernemerschap: AIESEC, Integrand, Unipartners en de Academic Business Club (ABC). Als gevolg van de oprichting van Liberal Arts & Science ontstond ook de eerste volledig Engelstalig opererende studievereniging: Extra Muros.