Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Studentencentrum

BalkTiu.jpg

Esplanadegebouw

Het Esplanadegebouw is een studentencentrum in het hart van de campus met diverse voorzieningen. Zo is er een balletzaal, een muziekcel en een theaterruimte: de Black Box. Op de tweede verdieping bevindt zich de Cultuurtuin, met werkplekken, vergader- en repetitieruimtes voor de culturele verenigingen: studententoneelvereniging De Koffer (de oudste), theatersportvereniging Rataplan, musicalstichting On Stage, Epic Popkoor en KUBUS Popkoepel. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de kamers van verschillende (studie)verenigingen en de fracties van de universiteitsraad. Aan die raad – en vooral aan de studenten daarin - is het studentencentrum te danken.

Naar de binnenstad?

Tot 1998 was het uitdijende aantal studieverenigingen gehuisvest in tijdelijke barakken, die al lang op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Toen dat gebeurde werd de vraag gesteld of de universiteit een eigen studentencentrum zou moeten optrekken, of dat studentenorganisaties – de culturele voorop – niet beter in de binnenstad een plek zouden kunnen krijgen. Daar waren locaties en podia voorhanden, en het zou de betrekkingen tussen universiteit en stad hechter maken. Toch werd het, zo besliste in 1997 de universiteitsraad, de campus.

Duvelhok

Het gebouw stond er ruim een jaar later en wordt sindsdien intensief gebruikt. Maar nog steeds komt de vraag naar een studentencentrum in de binnenstad regelmatig terug. In 2011 waren er vergevorderde plannen om het Duvelhok aan de St. Josephstraat aan te kopen, onder meer om er een stadsmensa en een café te vestigen, werkplekken en vergaderruimtes. De universiteit bracht het hoogste bod uit op het monumentale pand, maar een bezuinigingsoperatie gooide roet in het eten. Er werd nog wel betwijfeld of de bouwkosten niet te hoog geraamd waren, of de uitvoering niet wat simpeler had gekund, maar het plan werd afgeblazen. In 2017 ijverde de studentenraad opnieuw voor een studentencentrum in de stad, vooralsnog zonder resultaat.