Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Straatnamen in oorlogstijd

De straat naast de Heuvelpoort, tussen de Heuvel en het Piusplein, heette vanaf 1914 Prinses Julianastraat. In 1942 werd dit op last van de Duitse bezetter gewijzigd in Badhuisstraat, als verwijzing naar het gemeentelijk badhuis dat daar stond. Na de bevrijding op 13 november 1944 werd de straatnaam weer gewijzigd in Prinses Julianastraat en later in Koningin Julianastraat (1948-1962).

Hetzelfde lot ondergingen de naamgeving van het Julianapark, dat werd gewijzigd in Goirkepark, en het Wilhelminapark dat tijdelijk Noorderpark werd genoemd. Ook de beeltenis van koningin Wilhelmina op het gietijzeren hekwerk van de Wilhelminaboom in het park moest verdwijnen.

Zelfs de naam van het Beatrixhof werd gewijzigd, terwijl die niet verwees naar prinses Beatrix, maar naar Beatrix van de Coulster (Beatrijs van Broechoven; Kasteel Broekhoven). De straat is toen opgenomen in de Van de Coulsterstraat.