Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stelling

BalkTiu.jpg Een proefschrift bevat vaak stellingen: een reeks beweringen van de promovendus, meestal zo’n tiental. Deze stellingen worden op een afzonderlijk vel aangeleverd. De kandidaat wil juist ook die stellingen verdedigen ten overstaan van zijn of haar opponenten. De traditie wil dat deze stellingen betrekking hebben op de kern van het proefschrift, maar niet uitsluitend. Een enkele stelling kan ook gaan over geheel andere zaken dan het wetenschappelijke werk: zogenoemde ‘schertsstellingen’.

Het aanleveren van stellingen is niet langer verplicht. Het promotiereglement van Tilburg University zwijgt er in alle talen over. Dat betekent niet dat de stelling is verdwenen. Het is nog steeds een (goede) gewoonte om stellingen bij een dissertatie te voegen. Bovendien komt het regelmatig voor dat tijdens de verdediging van het proefschrift vragen worden gesteld die (mede) betrekking hebben op één van de stellingen die bij het proefschrift behoren.