Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stadhuis

Tot ver in de zeventiende eeuw was het ook in Tilburg gebruikelijk dat het gemeentehuis (dorpshuis) werd ondergebracht in het huis van de schout of drossaard (Jan van de Wouwer, Schoutenfamilie De Roy en Abraham Lodewijcx van Wesep). Onder drossaard Adriaan Bernagie werd het dorpshuis ondergebracht in de Heikese kerk, waar het lange tijd gevestigd was.

In 1848 werd begonnen met de bouw van een echt stadhuis, naar een ontwerp van Hendrik van Tulder. Het resultaat, dat in 1849 aan de (Oude) Markt werd geopend, was een majestueus gebouw in een classicistische stijl. In het stadhuis waren aanvankelijk de stedelijke administratie, het politiebureau, ruimtes voor officiële plechtigheden, vergaderzalen, de Kamer van Koophandel en het Kantongerecht gevestigd.

In 1905 werden op de voorgevel nog twee beelden geplaatst die de voor Tilburg kenmerkende Handel en Nijverheid symboliseerden. Destijds werd ook duidelijk dat het stadhuis niet meer voldeed aan de eisen van de tijd. Vanaf 1914 kwam Bartholomeus Ruigvoorn met nooit uitgevoerde plannen voor een nieuw gemeentehuis. In 1936 werd het Paleis-raadhuis geopend en werden diverse functies daarheen verplaatst. In het oude stadhuis was vanaf toen alleen nog de secretarie gehuisvest.

Zie ook in deze Wiki Beelden Handel en Nijverheid

Nieuw stadhuis

In 1967 werd begonnen met de bouw van het huidige stadhuis, naar een ontwerp van Architectenbureau Kraayvanger. Dit complex met een kantorenflat, een bestuursvleugel en een stadskantoor werd in 1971 geopend. In dat jaar werd het oude stadhuis, nota bene een rijksmonument, gesloopt voor de verbreding van het Stadhuisplein. De voordeuren werden gered door Wijnand van Lieshout. In het (eerste) stadskantoor bevindt zich een uit het oude stadhuis afkomstig glas-in-loodraam uit 1909 met de afbeelding van koning Willem II.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg