Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Smuck, Alan Osborn

Alan Osborn Smuck
Afbeelding gewenst
Volledige namen Alan Osborn Smuck
Geboortedatum 1918
Overlijdensdatum 14-07-1943
Plaats van overlijden Drunen
Bijzonderheden Komt om bij een vliegtuigcrash nabij Drunen (Fellenoord).

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, functie en onderdeel

Alan Osborn Smuck Flying Officer (Pilot) 408 Sqdn RAF

Gebeurtenis

14 juli 1943, 02.36 uur. De Luchtbeschermingsdienst van Tilburg meldt ‘luchtgevaar’. Meerdere groepen vijandelijke vliegtuigen gaan van west naar oost en van oost naar west. Er wordt zwaar luchtafweer geconstateerd. Twee vliegtuigen vallen brandend neer in noordelijke positie, richting Waalwijk-Drunen, vermoedelijk als gevolg van een luchtgevecht. Zware vuurgloed oost, ver weg. Uit telefonische informatie bij de Luchtbeschermingsdienst in Waalwijk blijkt, dat er twee vliegtuigen zijn neergestort. Eén ten noorden van Waalwijk en één tussen Waalwijk en Drunen. Dit laatste toestel behoort tot het 408. Royal Canadian Air Force en was ingedeeld bij No.6 Group Bomber Command. Zij zijn samen met nog 373 bommenwerpers opgestegen van de Engelse basis Leeming in het graafschap Yorkshire. Hun doel is dit keer Aken.

De Duitse nachtjager van Leutnant Bussmann onderschept het toestel en onder de gemeente Drunen, ter plaatse ‘Fellenoord’ geheten, stort de machine neer. Om 02.45 uur is het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst te Drunen aanwezig op de plek des onheils. De machine brandt nog, zodat hij het vliegtuig niet kan identificeren. Er rest hem niets anders dan de Rijksinspectie voor de Bescherming van de Bevolking in Den Haag, de Ortskommandantur te Tilburg en de Polizei-Offizier in Vught op de hoogte te stellen.

In de vroege ochtend wordt – nu in gezelschap van een marechaussee – opnieuw de plaats van de crash betreden. Het toestel is geheel versplinterd. In de nabijheid liggen enkele zwaar verminkte lijken en overblijfselen van menselijke lichaamsdelen. Identificatie is niet meer mogelijk. Op 15 juli vindt men op één van de lichamen het registratieplaatje van George Brown. Het lichaam werd van Brown wordt afzonderlijk gekist, terwijl de overblijfselen van de overige niet-geïdentificeerde bemanningsleden in één kist werden geborgen. Op last van de Ortskommandantur worden de lijken overgebracht naar Tilburg. Later blijkt dat van de zeven bemanningsleden er vijf om het leven waren gekomen. J. Domigon en B. Kelly hebben de ramp overleefd.[1]

Behalve Smuck komen om:

Brown werd later herbegraven op het Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom.

Alan Osborn Smuck is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 29-30.

Literatuur

Pouwels, Pouwel, Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant (Nieuwkuijk 2018)

Externe links


Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 12 oktober 1989.