Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sinterklaas

Op initiatief van Koninklijke Harmonie Orpheus trok in 1901 voor het eerst een Sinterklaasoptocht door Tilburg. Daarmee is het een van de oudste Sinterklaasintochten van Nederland.

Aan de intocht is steeds het inzamelen van geld en goederen verbonden geweest onder het motto: ‘Ook bij de armen moet de klomp gevuld zijn.’ De eerste opbrengst was ruim honderd gulden. Ook schoeisel, kleding, lappen stof en dekens werden ingezameld. Een ‘damescomité’ met leden uit de gegoede burgerij maakte kleertjes en bezorgden die bij arme gezinnen. Het goede doel bestaat tegenwoordig uit bezoekjes aan en cadeautjes voor contactarme ouderen en kinderen ‘in bijzondere omstandigheden’, bijvoorbeeld kinderen van illegalen.

Omdat de stad in omvang toenam, waren er vanaf 1927 twee organiserende Sinterklaascomités. Na het nodige gekrakeel fuseerden die in 1955 tot het huidige Tilburgs Centraal Sint-Nicolaas Comité. In grote lijnen is het spel van de intocht gelijk gebleven. In 1990 maakte Tilburg kennis met vrouwelijke Zwarte Pieten.

Vermoedelijk arriveerde Sinterklaas aan het einde van de jaren twintig voor het eerst per boot in Tilburg, waarna hij aan land ging nabij het Gemeentelijk Slachthuis aan de Enschotsestraat. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Piushaven aanlegplaats.

Het Geheugen van Tilburg