Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Jozef

De Sint Jozefkerk, ofwel Heuvelse kerk, werd vanaf 1872 gebouwd naar een ontwerp van Hendrik van Tulder. De neogotische kruisbasiliek werd pas in 1888 voltooid met de twee torens en traveeën. Deze 72 meter hoge torens domineerden zo’n honderd jaar de Tilburgse horizon.

Ook het interieur is indrukwekkend, met fraaie glas-in-loodramen, het hoogaltaar van Hendrik van der Geld (1881), het orgel met circa 1500 pijpen (1893) en fresco-kruiswegstaties van Geo de Geeteren (1909-1910). In 1955 en 1956 werd het gebedshuis uitgebreid met twee zijarmen (transepten), ontworpen door het bureau van Jos Donders.

Ook aan de buitenkant heeft de kerk opvallende onderdelen, zoals een verguld koperen beeld van Sint Jozef (1889) in de top van de voorgevel en een reliëf boven de hoofdentree, waarin de vlucht naar Egypte van Jozef, Maria en Jezus wordt verbeeld (1890; Piet van Tielraden). Op het voorterrein staat het Heilig-Hartmonument.

Minder opvallend is het jaartal 1888 dat met enorme cijfers in de voorgevel is verwerkt. Daar bevindt zich naast de hoofdentree ook de eerste steen, met daarop de naam van Van Tulder. In 2000 werd door Paul van Dongen en Michiel Verheggen een lichtcarillon aangebracht achter de ramen in de voorgevel.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

Heuvelse kerk op TilburgopdeKaart.nl