Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Dionysius: verschil tussen versies

(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De heilige Dionysius was de eerste bisschop van Parijs. Hij werd door paus Fabianus omstreeks 250 na Christus vanuit Rome naar Gallië gezonden. In Parijs stierf hij i...')
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De heilige Dionysius was de eerste bisschop van Parijs. Hij werd door paus Fabianus omstreeks 250 na Christus vanuit Rome naar Gallië gezonden. In Parijs stierf hij in 285 de marteldood, vermoedelijk onder keizer Aurelianus. Op een heuveltje buiten de stad werd hij onthoofd. Vanaf toen werd die plek Montmartre genoemd, de ‘Berg der martelaren’. De legende vertelt dat hij zijn eigen hoofd naar zijn begraafplaats zou hebben gedragen, waar later de basiliek van Saint Denis werd gebouwd. Sint Dionysius is de patroonheilige van Tilburg en Parijs. ‘Sint Denijs, patroon van Tilburg en Parijs’, werd in Tilburg gezegd. Vermoedelijk hebben de [[norbertijnen]] hun kerk in Tilburg aan hem gewijd en kreeg de stad zo deze voor Brabant bijzondere patroonheilige. Zowel de parochies ‘t Heike als ‘t Goirke kregen Sint Dionysius als patroonheilige, en de parochie Korvel moest Dionysius delen met Antonius. Al op de oudste schependomszegels van de voormalige [[heerlijkheid Tilburg]] en Goirle uit de vijftiende eeuw werd Dionysius afgebeeld. Beelden van hem staan onder meer bij de [[Korvelse kerk]], boven de hoofdingang van de [[Heikese kerk]], en in de [[Norbertijnenpoort]]. Bij de laatste twee draagt hij zijn hoofd op een boek. Een in Tilburg veel voorkomende jongensnaam is Dion.[[Categorie:Tilburgs Lexicon]]
+
<foto><beeldonline>fe07af56-00d1-4383-9551-dbc864039862</beeldonline></foto>De heilige Dionysius was de eerste bisschop van Parijs. Hij werd door paus Fabianus omstreeks 250 na Christus vanuit Rome naar Gallië gezonden. In Parijs stierf hij in 285 de marteldood, vermoedelijk onder keizer Aurelianus. Op een heuveltje buiten de stad werd hij onthoofd. Vanaf toen werd die plek Montmartre genoemd, de ‘Berg der martelaren’. De legende vertelt dat hij zijn eigen hoofd naar zijn begraafplaats zou hebben gedragen, waar later de basiliek van Saint Denis werd gebouwd. Sint Dionysius is de patroonheilige van Tilburg en Parijs. ‘Sint Denijs, patroon van Tilburg en Parijs’, werd in Tilburg gezegd. Vermoedelijk hebben de [[norbertijnen]] hun kerk in Tilburg aan hem gewijd en kreeg de stad zo deze voor Brabant bijzondere patroonheilige. Zowel de parochies ‘t Heike als ‘t Goirke kregen Sint Dionysius als patroonheilige, en de parochie Korvel moest Dionysius delen met Antonius. Al op de oudste schependomszegels van de voormalige [[Heerlijkheid Tilburg en Goirle]] uit de vijftiende eeuw werd Dionysius afgebeeld. Beelden van hem staan onder meer bij de [[Korvelse kerk]], boven de hoofdingang van de [[Heikese kerk]], en in de [[Norbertijnenpoort]]. Bij de laatste twee draagt hij zijn hoofd op een boek. Een in Tilburg veel voorkomende jongensnaam is Dion.
 +
 
 +
[[Categorie:Religie_Tilburg]]

Versie van 8 okt 2021 om 11:00

De heilige Dionysius was de eerste bisschop van Parijs. Hij werd door paus Fabianus omstreeks 250 na Christus vanuit Rome naar Gallië gezonden. In Parijs stierf hij in 285 de marteldood, vermoedelijk onder keizer Aurelianus. Op een heuveltje buiten de stad werd hij onthoofd. Vanaf toen werd die plek Montmartre genoemd, de ‘Berg der martelaren’. De legende vertelt dat hij zijn eigen hoofd naar zijn begraafplaats zou hebben gedragen, waar later de basiliek van Saint Denis werd gebouwd. Sint Dionysius is de patroonheilige van Tilburg en Parijs. ‘Sint Denijs, patroon van Tilburg en Parijs’, werd in Tilburg gezegd. Vermoedelijk hebben de norbertijnen hun kerk in Tilburg aan hem gewijd en kreeg de stad zo deze voor Brabant bijzondere patroonheilige. Zowel de parochies ‘t Heike als ‘t Goirke kregen Sint Dionysius als patroonheilige, en de parochie Korvel moest Dionysius delen met Antonius. Al op de oudste schependomszegels van de voormalige Heerlijkheid Tilburg en Goirle uit de vijftiende eeuw werd Dionysius afgebeeld. Beelden van hem staan onder meer bij de Korvelse kerk, boven de hoofdingang van de Heikese kerk, en in de Norbertijnenpoort. Bij de laatste twee draagt hij zijn hoofd op een boek. Een in Tilburg veel voorkomende jongensnaam is Dion.