Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schuurmans, Leonardus Maria Adrianus

Leo Schuurmans
Leonardus Maria Adrianus Schuurmans.jpg
Volledige namen Leonardus Maria Adrianus Schuurmans
Geboortedatum 16-07-1914
Geboorteplaats Tilburg
Adres Veldstraat 50
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Kettingscheerder
Overlijdensdatum 28-07-1943
Plaats van overlijden Kassel (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Schuurmans, Leonardus ‘Leo’ Maria Adrianus (geb. 16-07-1914 te Tilburg, gest. 28-07-1943 Kassel DE), kettingscheerder. Zoon van Adrianus ‘Janus’ Joannes Schuurmans (1883 – 1943) en Cornelia Maria de Krom (1881 – 1934). Schuurmans overleed op 28 juli 1943 door een bombardement op Kassel.

Achtergrond en jeugd

Leo werd geboren op 16 juli 1914 te Tilburg als zoon van Adrianus Joannes Schuurmans, arbeider, en Cornelia Maria de Krom. Hij was het oudste kind van de vier. Na hem kwamen er nog twee zussen en een broer, Frans. Het gezin woonde ten tijde van het uitbreken van de oorlog in de Veldstraat nr. 50. Leo werkte als kettingscheerder bij de firma André van Spaendonck. Hij was lid van biljartvereniging "de Damrakkers", de Jonge Mannen H. Familie én hij was hij verloofd, met Toos.

Arbeidsinzet

In het kader van de arbeidsinzet werd Schuurmans uitgezonden naar Kassel Bettenhausen In Duitsland. Hij werd te werk gesteld voor de firma Gerhard Fieseler Werke (vliegtuigbouw). Onder erbarmelijke omstandigheden verbleef hij in Wohnlager Wartheland, barak 3, kamer 8. Vanuit Kassel schreef Schuurmans brieven aan zijn tien jaar jongere broer Frans. Daarin beschreef hij de omstandigheden waarin hij zich bevond: "we moeten hier 12 uur per dag achter elkaar werken, we hebben heel slecht te eten. We moeten per barak 5 dagen met een brood doen, in 2 dagen tijd is het brood op en daarna krijgen we 3 dagen niets meer te eten. We krijgen geen verlof en we worden geteisterd door een hoop vlooien aan ons lijf. Ik zit hier als een slaaf". Er werken hier Russen, Polen, Fransen, Belgen, Tsjechen, Denen en Hollanders". In de brieven is te lezen dat Schuurmans zich zorgen maakte om zijn broer. Frans was vanuit Firma Enneking ook te werk gesteld, in Keulen bij Felten & Guillaume. Keulen werd vaak gebombardeerd, Schuurmans hoorde steeds verhalen over verwoestingen en is bang dat Frans bij een van de bombardementen zal omkomen. Hij adviseerde hem om tijdig in een schuilkelder te vluchten en vooral om vaak te bidden.

Begrafenis

Op 30 mei 1943 overleed Schuurmans vader. Meerdere keren vroeg hij – tevergeefs- verlof aan om naar Tilburg te mogen reizen. Als oudste voelde Schuurmans zich verantwoordelijk voor zijn broer en zussen en het frustreerde hem dat hij niet naar huis kon. Herhaaldelijk stuurde hij brieven naar familie in Tilburg met het verzoek een bewijs te regelen dat zijn vader was overleden en dat hij naar huis moest om zaken te regelen. Via "Ome Crist" ontving Schuurmans een brief van de burgemeester van Tilburg met de overlijdensverklaring van zijn vader, maar Fieseler weigerde hem te laten gaan. Blijkbaar moest er een Duits stempel op het document staan van een Ortzkommandant. "Ome Crist" reisde vervolgens naar Den Haag voor een verklaring, ook schreef hij een brief aan Seyss Inquart. Schuurmans stuurde vanuit Kassel geld naar zijn zussen in Tilburg zodat ze te eten hadden. Dit lukte niet altijd; tijdens het werken in de fabriek werd hij bestolen van 100 Mark die hij in zijn laatje had liggen. Schuurmans wachtte wanhopig op een verklaring zodat hij naar Tilburg kon vertrekken; hij was niet van plan terug te keren naar Kassel, al moest hij ervoor onderduiken. Hij had gehoord dat een arts in Goirle jongens hielp onderduiken.

Schuurmans broer Frans kreeg ook geen toestemming van om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Hij besloot toch te gaan. Per trein, maar grotendeels te voet, legde hij de reis naar Tilburg af. Te laat voor de begrafenis en ziek kwam hij thuis aan. Op de terugreis naar Keulen werd hij bij de grens opgepakt door de Duitsers, gevangen gezet, kaal geschoren en gemarteld. Vervolgens gaat hij weer aan de slag bij Felten & Guilliaume Carlswerk A.G.

Bombardement

Op 28 juli 1943 vertrok een konvooi van 182 geallieerde B-17 bommenwerpers om de Fieseler Flugzeugbau fabrieken in Kassel te bombarderen. De meeste bommen misten hun doel en vielen op de "Fieselersiedlung" de arbeiderswijk waar ook de Nederlandse dwangarbeiders verblijven. Schuurmans kwam hierbij om het leven. Tijdens dit bombardement kwamen ook de uit Tilburg afkomstige Cornelius Bertens en Cornelius Somers om.

Leo Schuurmans ligt begraven op het Nederlands Ereveld in Frankfurt am Main, Vak D, rij 4, nr. 10.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Mail mevr. C. Schuurmans d.d. 01-05-2021

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link