Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schrobbelèr: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Een schrobbelaar (‘schrobbelèèr’) was werkzaam in de [[textielindustrie]]. Hij leverde het zogeheten voorgaren op, dat op een ringspinmachine tot een draad werd getwist. Onder de naam Schrobbelèr leeft hij voort in een gelijknamige kruidenlikeur op basis van 43 kruiden en met een alcoholpercentage van 21,5 procent. Dit Tilburgse drankje wordt met name tijdens [[carnaval]] veel gedronken en geniet ook in de rest van Nederland en in België een zekere bekendheid. De oorspronkelijke Schrobbelèr werd in 1973 ontwikkeld door Jan Wassing, de toenmalige directeur van transportbedrijf [[Wassing]]. De likeur wordt al geruime tijd geproduceerd bij Jonkers Distillers (Is. [[Jonkers & Zn]]). Sinds 2010 is Schrobbelèr onder de merknaam Jans ook verkrijgbaar in Amerika.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
Een schrobbelaar (‘schrobbelèèr’) was werkzaam in de [[textielindustrie]]. Hij leverde het zogeheten voorgaren op, dat op een ringspinmachine tot een draad werd getwist. Onder de naam Schrobbelèr leeft hij voort in een gelijknamige kruidenlikeur op basis van 43 kruiden en met een alcoholpercentage van 21,5 procent. Dit Tilburgse drankje wordt met name tijdens [[carnaval]] veel gedronken en geniet ook in de rest van Nederland en in België een zekere bekendheid. De oorspronkelijke Schrobbelèr werd in 1973 ontwikkeld door Jan Wassing, de toenmalige directeur van transportbedrijf [[Wassing]]. De likeur wordt sinds begin jaren tachtig geproduceerd bij Jonkers Distillers (Is. [[Jonkers & Zn]]). Schrobbelèr wordt verkocht in Nederland, België, Spanje en Aruba. Sinds 2010 is het onder de merknaam Jans ook verkrijgbaar in Amerika en Australië.
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 28 mei 2011 om 12:05

Een schrobbelaar (‘schrobbelèèr’) was werkzaam in de textielindustrie. Hij leverde het zogeheten voorgaren op, dat op een ringspinmachine tot een draad werd getwist. Onder de naam Schrobbelèr leeft hij voort in een gelijknamige kruidenlikeur op basis van 43 kruiden en met een alcoholpercentage van 21,5 procent. Dit Tilburgse drankje wordt met name tijdens carnaval veel gedronken en geniet ook in de rest van Nederland en in België een zekere bekendheid. De oorspronkelijke Schrobbelèr werd in 1973 ontwikkeld door Jan Wassing, de toenmalige directeur van transportbedrijf Wassing. De likeur wordt sinds begin jaren tachtig geproduceerd bij Jonkers Distillers (Is. Jonkers & Zn). Schrobbelèr wordt verkocht in Nederland, België, Spanje en Aruba. Sinds 2010 is het onder de merknaam Jans ook verkrijgbaar in Amerika en Australië.