Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schelleman-van Giezen, Paulina Maria

Paulina Maria Schelleman-van Giezen
Paulina Schelleman.jpg
Volledige namen Paulina Maria van Giezen
Geboortedatum 14-12-1918
Geboorteplaats Middelburg
Adres Bisschop Zwijsenstraat 72
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Richard Marie Schelleman
Overlijdensdatum 26-04-1945
Plaats van overlijden Wittstock (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Paulina Maria van Giezen (Geb. 14-12-1918– gest. Wittstock 26-4-1945), dochter van Ferdinand Josephus van Giezen en Ida Johanna Paulina Pouleijn.

Achtergrond en jeugd

Pauly van Giezen wordt op 14 december 1918 te Middelburg geboren als dochter van Ferdinand Josephus van Giezen, winkelbediende en Ida Johanna Paulina Pouleijn Pauly van Giezen groeide in Middelburg op in een gezin met drie oudere broers.

Na de lagere school volgde Pauly de HBS-A in Middelburg. Pauly werkte daarna als telefoniste van de PTT. In 1941 ontmoette zij de organist en muziekleraar Richard Schelleman die ze in Juni 1942 trouwde. Pauly en Richard woonden in Eindhoven waar Richard werkte als organist aan de Sint Catharinakerk totdat tijdens het Sinterklaasbombarement in December 1942 op de Philips fabrieken ook de Catharinakerk werd verwoest. Daarom verhuisden zij naar Tilburg waar hun zoon Peter in Mei 1943 geboren werd.

Pauly en Richard werden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en daar Richard al geweigerd had lid te worden van de Toonkunstenaarsbond besloten zij eind 1943 naar Engeland te vluchten via Frankrijk en Spanje. Bij Biarritz werden zij in Mei 1944 gearresteerd. Pauly beviel in Zuid-Frankrijk van een dood geboren tweeling, wat haar emotioneel onstabiel maakte. Pauly werd afgevoerd naar het concentratiekamp te Ravensbrück. Vandaar werd ze doorgetransporteerd naar het concentratiekamp te Büchenwald, waar zij in het HASA-Taucha Arbeitslager bij de HASA fabrieken als slavenarbeider tewerk gesteld werd.Op 14 April 1945 is zij - de concentratiekamp gevangenen werden op tranport gesteld vanwege nadering van de Sowjet legers - voor het laatst gezien bij Wurzen te oosten van Leipzig. Daarna ontbreekt elk spoor. Ook Richard overleefde de oorlog niet; hij werd afgevoerd naar het concentratiekamp te Bergen-Belsen waar hij op 22 Februari 1945 overleed. Hun zoon Peter werd in Axel grootgebracht door Richard’s ouders.

Auteur: Peter Schelleman

De Maasbode 10 april 1946

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis