Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Roos, Fritz Siegfried

Fritz Siegfried Roos
Afbeelding gewenst
Volledige namen Fritz Siegfried Roos
Geboortedatum 07-11-1869
Geboorteplaats Chemnitz (DE)
Adres Nieuwe Bosscheweg 94
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Elisabeth Culp
Beroep Directeur van een tricotagefabriek
Overlijdensdatum 06-09-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis


Individuele gebeurtenis

Het gezin Roos kwam met hun kinderen Bernd Roos en Anita Roos in september 1933 vanuit Wuppertal naar Tilburg. Fritz Roos richtte op 25 september 1933 de Brabantsche Tricotagefabriek op in de Diepenstraat, met financiële middelen van zijn broer Julius Roos. Julius was in Duitsland bankier geweest en was eigenaar van tricotagefabriek ‘Tricota’ aan de Herengracht in Amsterdam. De Brabantse Tricotagefabriek was een dochteronderneming van Tricota. In 1939 verkocht Julius de Brabantsche Tricotagefabriek aan Robert Salomon, eigenaar van het confectiebedrijf Nikor in Amsterdam. Julius Roos emigreerde naar Canada, Fritz bleef directeur van de Brabantsche Tricotagefabriek tot november 1942, het moment waarop het bedrijf een Verwaltungstreuhändler kreeg in de persoon van de Duitser Gerhard Dölker. Omdat Fritz Roos functionaris was van de Nederlandse Israëlitische Gemeente Tilburg werd zijn gezin ‘gesperrt’ (voorlopige vrijstelling van deportatie). De woning van het gezin Roos aan de Nieuwe Bosscheweg 94 werd in februari 1943 toegewezen aan NSB-kringleider Pitz. Het gezin Roos dook op 24 februari 1943 onder, samen met schoonmoeder Sofie Culp-Fränkel. Zij werden op 2 augustus 1944 in de woning van illegaal werker Jef van Bebber, Korenbloemstraat 137, gearresteerd. Op 3 september 1944 van Westerbork naar Auschwitz. Omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz. Dochter Anita overleefde als enige de concentratiekampen.

Gezinsleden

Fritz Siegfried was gehuwd met Elisabeth Culp. Vader van Bernd Roos en Anita Roos.

Woonadres

Nieuwe Bosscheweg 94 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • Anita Mayer, Als ik Hitler maar kan overleven (Nieuwkoop 1981).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Joods Monument

Memorial Book