Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rijks-HBS Koning Willem II: verschil tussen versies

 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
In 1863 werd de hbs (hogere burgerschool) als nieuw schooltype geïntroduceerd. Tilburg was een van de steden waar een hbs zou komen. Omdat de gemeente geen geld had voor een nieuw schoolgebouw, stelde het koninklijk huis het voormalige paleis van koning [[Willem II, Koning (Den Haag 1792 – Tilburg 1849)|Willem II]] ([[Paleis-Raadhuis]]) ter beschikking, op voorwaarde dat de school de naam van Willem II zou dragen. Na een grondige verbouwing van het paleis kon de school in 1866 worden geopend. De eerste directeur werd mr. Frederik Fles en tot de eerste leerlingen behoorde Vincent van [[Gogh]]. In 1934 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Dit zuivere voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid was ontworpen door Jos Wielders uit Sittard. Bij de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948 kreeg de school het predikaat koninklijk. Ze werd daarmee de eerste en enige hbs die deze titel mocht voeren. In 1950 kwam er een mms (middelbare meisjesschool) bij, en in 1964 kreeg de school een gymnasium, waardoor het Koning Willem II lyceum ontstond. Tussen 1960 en 1975 volgden enkele aanzienlijke uitbreidingen. Door een fusie met de gemeentelijke ulo ontstond in 1968 de Rijksscholengemeenschap Koning Willem II. In maart 1972 verhuisde de school naar een door de Arnhemse architect Geels ontworpen onderkomen aan de Nieuwe Goirleseweg (Tatraweg). In 1995 veranderde de naam in Koning Willem II College. Naast afdelingen voor vmbo-t (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs theoretische leerweg), havo, atheneum en gymnasium heeft de school een muzische en een topsport-afdeling voor leerlingen met artistieke of sportieve talenten. In 1999 kreeg het college een nieuwe mediatheek en in 2005 werd aan het complex een vleugel aangebouwd. Het aantal leerlingen bedraagt thans circa zeventienhonderd.
+
<foto><beeldonline>e65ae7a7-7503-4632-b349-91bb450582d9</beeldonline></foto>In 1863 werd de hbs (hogere burgerschool) als nieuw schooltype geïntroduceerd. Tilburg was een van de steden waar een hbs zou komen. Omdat de gemeente geen geld had voor een nieuw schoolgebouw, stelde het koninklijk huis het voormalige paleis van [[Willem II (koning)|koning Willem II]] ([[Paleis-raadhuis]]) ter beschikking, op voorwaarde dat de school de naam van Willem II zou dragen. Na een grondige verbouwing van het paleis kon de school in 1866 worden geopend. De eerste directeur werd mr. Frederik Fles en tot de eerste leerlingen behoorde [[Vincent van Gogh]]. In 1934 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Dit zuivere voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid was ontworpen door Jos Wielders uit Sittard. Bij de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948 kreeg de school het predikaat koninklijk. Ze werd daarmee de eerste en enige hbs die deze titel mocht voeren. In 1950 kwam er een mms (middelbare meisjesschool) bij, en in 1964 kreeg de school een gymnasium, waardoor het Koning Willem II lyceum ontstond. Tussen 1960 en 1975 volgden enkele aanzienlijke uitbreidingen. Door een fusie met de gemeentelijke ulo ontstond in 1968 de Rijksscholengemeenschap Koning Willem II. In maart 1972 verhuisde de school naar een door de Arnhemse architect Geels ontworpen onderkomen aan de Nieuwe Goirleseweg (Tatraweg). In 1995 veranderde de naam in Koning Willem II College. Naast afdelingen voor vmbo-t (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs theoretische leerweg), havo, atheneum en gymnasium heeft de school een muzische en een topsport-afdeling voor leerlingen met artistieke of sportieve talenten. In 1999 kreeg het college een nieuwe mediatheek en in 2005 werd aan het complex een vleugel aangebouwd. Het aantal leerlingen bedraagt thans circa zeventienhonderd.
  
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
+
[[Categorie:Voortgezet_onderwijs_Tilburg]]

Huidige versie van 27 aug 2021 om 09:24

In 1863 werd de hbs (hogere burgerschool) als nieuw schooltype geïntroduceerd. Tilburg was een van de steden waar een hbs zou komen. Omdat de gemeente geen geld had voor een nieuw schoolgebouw, stelde het koninklijk huis het voormalige paleis van koning Willem II (Paleis-raadhuis) ter beschikking, op voorwaarde dat de school de naam van Willem II zou dragen. Na een grondige verbouwing van het paleis kon de school in 1866 worden geopend. De eerste directeur werd mr. Frederik Fles en tot de eerste leerlingen behoorde Vincent van Gogh. In 1934 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Ringbaan-Oost. Dit zuivere voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid was ontworpen door Jos Wielders uit Sittard. Bij de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948 kreeg de school het predikaat koninklijk. Ze werd daarmee de eerste en enige hbs die deze titel mocht voeren. In 1950 kwam er een mms (middelbare meisjesschool) bij, en in 1964 kreeg de school een gymnasium, waardoor het Koning Willem II lyceum ontstond. Tussen 1960 en 1975 volgden enkele aanzienlijke uitbreidingen. Door een fusie met de gemeentelijke ulo ontstond in 1968 de Rijksscholengemeenschap Koning Willem II. In maart 1972 verhuisde de school naar een door de Arnhemse architect Geels ontworpen onderkomen aan de Nieuwe Goirleseweg (Tatraweg). In 1995 veranderde de naam in Koning Willem II College. Naast afdelingen voor vmbo-t (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs theoretische leerweg), havo, atheneum en gymnasium heeft de school een muzische en een topsport-afdeling voor leerlingen met artistieke of sportieve talenten. In 1999 kreeg het college een nieuwe mediatheek en in 2005 werd aan het complex een vleugel aangebouwd. Het aantal leerlingen bedraagt thans circa zeventienhonderd.