Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rijkers, Gijsbertus Godefridus

Gijs Rijkers
Gijsbertus Godefridus Rijkers.jpg
Privécollectie T. Smolders
Volledige namen Gijsbertus Godefridus Rijkers
Geboortedatum 14-08-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Jasmijnstraat 5
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Adriana Maria Johanna van Eijl
Beroep Weefrietmaker
Overlijdensdatum 15-09-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen bij een van de vele vliegtuigbeschietingen in en rondom Tilburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Rijkers, Gijsbertus (Gijs) Godefridus (geb. 14-08-1922 in Tilburg, gest. 15-09-1944 in Tilburg), weefrietmaker. Zoon van Martinus (Tinus) Josephus Rijkers (1895-1988) en Joanna Cornelia Gelens (1897-1967). Op 28-08-1944 trouwt hij met Adriana Maria Johanna van Eijl (1925-2010). Rijkers overlijdt op 15-09-1944 aan verwondingen, opgelopen tijdens een beschieting van de N.S. werkplaats in Tilburg.

Achtergrond

Gijsbertus 'Gijs' Godefridus Rijkers wordt op 14 augustus 1922 geboren in Tilburg. Zijn ouders Martinus Rijkers en Anna Gellens krijgen in totaal één dochter en vijf zonen. Gijs is het derde kind in de rij. Het grootste deel van zijn leven woont hij bij zijn ouders aan Bosscheweg op nummer 287. Zijn vader werkt bij de werkplaats van de N.S. in Tilburg. Gijs treedt samen met zijn broer in de voetsporen van zijn vader en gaat hier na de lagere school ook aan de slag. In zijn vrije tijd voetbalt hij bij Longa en Noad, in de hoogste elftallen, want hij blijkt een getalenteerd amateurvoetballer.

Trouwfoto Gijs en Jeanne, privécollectie T. Smolders

Op 28 augustus 1944 trouwt Gijs met Jeanne van Eijl. De kerkelijke ceremonie vindt plaats in de Lovense kerk. Gijs en Jeanne trekken voorlopig in bij de ouders van Jeanne op Jasmijnstraat 5 in Tilburg, want het is niet makkelijk om een eigen woning te vinden tijdens de oorlog.

Beschieting werkplaats N.S.

Iets meer dan twee weken later worden ze door het noodlot getroffen. Op 15 september 1944 voeren de geallieerden een luchtaanval uit op het station en omgeving, waarschijnlijk vanwege de munitie die opgeslagen ligt in een munitietrein. Deze wordt niet getroffen. Gijs is op dat moment in de buurt van het koepelgebouw op het terrein. Hij is op weg om zijn salaris op te halen wanneer de sirenes gaan en jachtvliegtuigen het terrein onder vuur nemen. Iedereen zoekt zo snel mogelijk dekking, onder andere in de op het terrein aanwezige schuilkelders. Volgens ooggetuigen neemt Gijs om onbekende redenen niet de snelste route naar een schuilkelder. Hij wordt door mitrailleurkogels dodelijk getroffen, aan zijn knie en aan zijn slaap. Hij sterft ter plekke. Zijn lichaam wordt overgebracht naar het St. Elisabethziekenhuis alwaar het de volgende dag officieel wordt geïdentificeerd door zijn vader en zijn schoonvader. Zijn vrouw Jeanne blijft, nog geen drie weken na de huwelijksvoltrekking, achter als jonge weduwe. Ze is op dat moment in verwachting en bevalt in december van een dochter, die vernoemd wordt naar Gijs.

Nieuwe Tilburgse Courant 29 september 1944
Gijsbertus Godefridus Rijkers - 0002.jpg

R.A.F.

Vermoedelijk werd de beschieting op de N.S.-werkplaats uitgevoerd door drie vliegtuigen van de Royal Airforce van het Verenigd Koninkrijk (R.A.F.). De vliegtuigen werden bestuurd door piloten “Gibby” (Raymond Kennedy Gibson, 1920 Brisbane (AU) – 1945 Kleef (DE)), “Roy” (Alan Dudly Scott uit Nieuw Zeeland) en “Dick” (Maynard Joseph Seguin, 25-10-1921 Ottawa (CA) – 2-11-1998 Ottawa). Zij vielen rond 17.00 uur aan en zij waren alle drie om 17.35 uur weer terug in Merville (Frankrijk).[1]

Na de oorlog

Na de oorlog krijgen alle omgekomen werknemers van de N.S. een gedenkteken. In Tilburg komt een vrijstaand, bakstenen gedenkteken in het plantsoen op het terrein van de werkplaats aan het N.S.-plein. Later komt er in plaats hiervan een plaquette op de gevel van de portiersloge. Door ontwikkelingen in de Spoorzone veranderde de locatie opnieuw en op 1 maart 2019 werd de NS-plaquette opnieuw onthuld in de LocHal in Tilburg. Nazaten van onder andere Gijs Rijkers waren hierbij aanwezig.


Met dank aan T. Smolders

Gebeurtenis

Vliegtuigbeschieting Tilburg, 1944.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,

Mail T. Smolders d.d. 19-5-2021

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 120
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997), p. 44-45

Noten

  1. mail T. Smolders