Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Riel, Joannes Josephus van

Joannes Josephus van Riel
Afbeelding gewenst
Volledige namen Joannes Josephus van Riel
Geboortedatum 05-01-1916
Geboorteplaats Tilburg
Adres Houtstraat 170
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Slager
Overlijdensdatum 30-03-1943
Plaats van overlijden Siegburg (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Joannes Josephus van Riel (Geb. Tilburg 5-1-1916– gest. Siegburg (DE) 30-3-1943), slager of slagersknecht. Zoon van Arnoldus Josephus van Riel (1872-1926) en Petronella Johanna van Steijn (1875-1951). Van Riel overlijd op 30-3-1943 in Siegburg. Hij was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Joannes Josephus van Riel wordt op 5 januari 1916 te Tilburg geboren als zoon van Arnoldus Josephus van Riel, broodbakker, en Petronella Johanna van Steijn. Hij wordt geboren als jongste zoon in het gezin dat drie meisjes en drie jongens telt. Joannes groeit op in de Houtstraat waar zijn vader een broodbakkerij heeft.

In 1942 heeft Joannes samen met Mien van de Meijs plannen voor de toekomst. Ze zijn verloofd en hopen te gaan trouwen.

Arbeidsinzet in Duitsland

Vanwege clandestien slachten wordt Joannes december 1941 veroordeeld tot 6 maanden gevangenis. November 1942 wordt hij aangehouden om deze straf uit te zitten, hiervoor wordt hij op 21 november 1942 overgebracht naar Breda. Na een paar dagen wordt Joannes overgebracht naar Ommen. Het kamp was in juni 1942 in gebruik genomen als Arbeitseinsatzlager Erika, een justitieel strafkamp om de overvolle gevangenissen te ontlasten. De eerste gevangenen kwamen op 19 juni 1942 aan. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren en illegale slachters, mensen die de distributiewetten hadden overtreden. De Duitse taal was voertaal in het kamp. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers de gevangenen ongehinderd systematisch mishandelen. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling waren aan de orde van de dag.

Vanuit Ommen wordt hij na een week doorgestuurd naar Siegburg. Hier komt hij terecht in een berucht tuchthuis. Ook hier is de behandeling op alle gebieden erg slecht. Het eerste en enige bericht wat de familie over hem ontvangt, na zijn vertrek naar Duitsland, is de mededeling dat hij overleden is in Siegburg op 30 maart 1943 aan een longontsteking.

Joannes ligt begraven op het Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links