Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Prismagebouw

BalkTiu.jpg

Provisorium

Voordat de gebouwen op de campus eigennamen kregen, werden ze aangeduid met een letter. De oudste gebouwen Cobbenhagen, Koopmans en Goossens heetten overzichtelijk A, B en C. Het in het groen gelegen noodgebouw waarin de psychologen begin jaren zeventig werden gehuisvest heette P. Het werd ook wel provisorium genoemd, omdat het was bedoeld als een tijdelijke voorziening. Maar, zoals dat gaat, hield het gebouw het vijftig jaar vol tot verdriet van velen en vreugde van een enkeling. In 2016 werd het gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe onderwijsgebouw*.

Wirwar

In 1979 werd gebouw P verbonden met gebouw S, het nieuwe onderkomen van de sociologen. Gebouw S was een ontwerp van Nick Geerts van Kraaijvanger Architecten. Het ‘binnenstraatmodel’ van de architect voorzag in een wirwar van (te) smalle gangen en (te) lage plafonds met her en der ‘pleintjes’ waar de verdwaalde bezoeker de weg kon vragen of de noodtrap naar buiten kon nemen. De sociologen van de Radboud Universiteit hebben overigens vrijwel hetzelfde gebouw aan de Thomas van Aquinostraat, gebouw S leek wel een kopie.

Neutrale naam

De gebouwen P en S werden in 2005 omgedoopt tot het Prismagebouw. Niet omdat Prisma een bekende sociale wetenschapper was, maar omdat het Prismagebouw na een verhuizing zou worden bevolkt door enkele diensten van de universiteit. Het gebouw verdiende dus een neutrale naam. De sociale wetenschappers zouden verhuizen naar het voormalige Landbouwhuis, dat alvast werd vernoemd naar Herbert Simon, de bekende Amerikaanse psycholoog én socioloog.

"Siemon"

Het zou echter tot 2016 duren voordat die verhuizing plaatsvond. Al die tijd bleven de sociale wetenschappers bewoners van Prisma, een gebouw in verval, met letteraanduidingen als P/s (het stuk van P dat vroeger S heette), P/laag (het provisorium in de bossen) en P/hoog (de nieuwbouw op de kop van P/laag). Het zorgde voor een hoog dagelijks gemiddelde van dolende bezoekers. In afwachting van de komst van de bedoelde bewoners werd de achternaam van Herbert Simon gedurende een decennium door de meesten consequent als ‘Siemon’ uitgesproken (in plaats van ‘Saimon’).