Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Portaal:Udenhout

Afbeeldinglogo.png


Welkom op Udenhout Wiki

Een encyclopedie van Udenhout en Biezenmortel

Lezerstip: U kunt een keuze maken in onderstaand menu. U komt dan op een nieuwe menupagina. Bovenaan die pagina ziet u in blauw de tekst "Udenhout Wiki". Als u daar op drukt, komt u weer terug op deze keuzepagina.


Lijst van categorieën Udenhout


(oud)-Udenhouters in het nieuws
DiederikGommers.jpg
Pien Sanders 2017.jpg

Arts Diederik Gommers is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en is volop in het nieuws vanwege de corona-pandemie.

Olympisch kampioene hockeyster Pien Sanders behaalde bij de Olympische Spelen in Tokio 2021 met het Nederlandse hockeyteam de gouden medaille.

Wim Verschuren
Wim Verschuren
WimVerschuren.jpg
Biografie

Wim Verschuren is geboren en getogen in Udenhout. Hij ging naar de fraters van Tilburg waar hij de opleiding tot onderwijzer volgde. Hij kreeg van de congregatie e gelegenheid te studeren in Nijmegen, waarna hij al snel in beeld kwam als bestuurder van de generatie. Het waren de jaren na het Tweede Vaticaans Concilie, waarbij veel fraters uit de congregatie traden om als leek en gehuwd goede onderwijzers te zijn. De congregatie, die zich altijd had toegespitst op top professioneel basisonderwijs, raakte in een diepe crisis.Wim Verschuren werd in 1978 generale overste van de congregatie en hij nam het voortouw de congregatie te herbronnen door terug te gaan naar de oorspronkelijke beweegredenen van de oprichter van de congregatie monseigneur Zwijsen. Die bron was barmhartigheid. Dat was ook de naam van de congregatie: de fraters van Tilburg "onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid". De fraters gingen aan de slag van de opdracht van barmhartigheid en zo ontstond in Udenhout de communiteit De Vuurhaard voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Na zijn bestuursperiode nam zijn opvolger Harrie van Geene het initiatief tot de Beweging van Barmhartigheid en het Kloosterhotel ZIN in Vught, waarvan Wim Verschuren het gezicht werd, de animator. Hij heeft vele lezingen over barmhartigheid in het bedrijfsleven gegeven en in het kloosterhostel vele workshops gegeven. Hij schreef het boek "Barmhartige liefde". In december 2021, een jaar na zijn overlijden, publiceerde het Schrijversteam van Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel zijn verhaal in de serie Unentse biografieën.

Boek over Huize Assisië, nu Landpark Assisië
Boek over Assisië
Omslag Assisie.png
De omslag van het boek "Over Assisië"

Erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel heeft in nauwe samenwerking met het archief van Landpark Assisië een boek over de geschiedenis van Huize Assisië – nu Prisma, Landpark Assisië – samengesteld. De Broeders Penitenten waren de pioniers die in 1904 begonnen met de opbouw van wat later Huize Assisië ging heten. Aan de rand van Biezenmortel bouwden zij een thuis voor verstandelijk gehandicapten, een dorp wat helemaal zelfvoorzienend was. Daarnaast was ook onderwijs een speerpunt. Het was destijds een revolutionair idee. Zang, muziek, spel, boeken en sport werden de basis voor wat we nu kennen als dagbesteding. De eerste jaren werd er veel gebouwd, vier paviljoens en een kapel. Vanaf het begin werkten leken op de boerderij en in ambachten en vanaf 1960 kwamen er ook leken in de zorg. Veel mensen uit de regio hebben hier gewerkt: op het huidige Landpark maar ook in de vele externe locaties die in de jaren 80 werden aangetrokken. De oorspronkelijke bedoeling van de Broeders Penitenten is anno 2021 weer terug. Er zijn nu woonvormen waar wel - en niet-gehandicapten samen leven, werken, ontspannen. Het is moderne zorg op basis van traditie. In het boek van 240 pagina’s en ruim 500 zwart-wit foto’s staan ook vele interviews met bewoners, familieleden van bewoners, medewerkers en oud-medewerkers. De verkoopprijs bedraagt € 20,-- en is te koop tijdens openstellingsuren van het erfgoedcentrum, elke donderdag van 11.00 uur tot 15.00 uur, tenzij er corona-beperkingen gelden.


Unentse Sprokkels 18
Sprokkels
Sprokkels18omslag.png
Jaarboek Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel

Unentse Sprokkels 18, het jaarboek van Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel, is te koop vanaf zaterdag 19 juni 2021 bij de verkooppunten galerie Angelique, de Read shop en bij Hoppenbrouwers in Udenhout en in Biezenmortel bij bakker Geerts. Sprokkels is ook te koop op 't Schoor op zaterdag 19 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur en daarna tijdens de donderdagopenstellingen vanaf donderdag 24 juni van 11.00 uur tot 15.00 uur. "Unentse Sprokkels" kost 10 euro.

Bij Sprokkels 18 is een videopresentatie gemaakt die op 18 juni 2021 op YouTube wordt geplaatst. Deze kunt u vanaf zaterdag 19 juni vinden op de website van Erfgoedcentrum 't Schoor.

In deze Sprokkels 18 veel sprokkels over Biezenmortel in het kader van het feit dat Biezenmortel sinds 1 januari jl. tot Tilburg behoort en weer gemeentelijk is herenigd met Udenhout. Enkele sprokkels:

 • The Hap Cats
 • Biezenmortel 25 jaar onder Haaren
 • Een corona kroniek 2020
 • Rieten daken
 • Broeder Gabriël van Kempen
 • Jo van Ingen - van Kuijk
 • De coöperatie Biezenmortel
 • De Klepperman
 • Het Vissersmiske

En natuurlijk alle vaste rubrieken zoals Pietje Paas en Hannes den Haomer.

Udenhoutse families

Op 11 september 2020 presenteerde 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, het boek "Unentse families deel 3", een boek met 17 Udenhoutse families, 344 pagina's en 750 foto's. Van 17 families passeren herkomst, locatie in Udenhout of Biezenmortel, de activiteiten, de stamboom, de kwartierstaat en de mooiste familiefoto's. ~het zijn de families Van den Berselaar, Blankers, Boom, Bouwens, Brekelmans, Haen, Van Iersel (2x), De Jong, Van Kempen, Mathijssen, Swaans, Verhoeven, Vermeer, Verschuuren, De Weijer en De Werdt. Bij elke familie is een themaverhaal opgenomen, om zo de heemkundige situatie van zo'n honderd jaar geleden te beschrijven.

Samen met de delen 1 en 2, die in 2015 zijn gepubliceerd, zijn nu 55 Unentse families beschreven.

Het boek is te koop op het heemcentrum, Schoorstraat 2, elke donderdag tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

Er is een film van de boekpresentatie op 11 juni. Deze vindt u op de website van het heemcentrum: schoorudenhout.nl

Familie1.png
Familie2.png
Familieboek3.png


Een uniek zandpad: de Waalwijksebaan, ofwel de oude Hollandseweg
Een uniek zandpad
Hollandseweg.png
De Waalwijksebaan, een monumentaal stukje van de oude Hollandseweg
Een uniek zandpad
WeteringsHollandseweg.jpg
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg onthulde op 17 oktober 2019 een toeristisch informatiebord bij de Waalwijksebaan als herinnering aan de oude Hollandseweg.
Een uniek zandpad
InformatiebordHollandseweg.jpg
Het toeristisch informatiebord op de Y-splitsing van Waalwijksebaan en Waalwijkseweg

De oude weg van Maastricht naar Holland Een oude weg die er waarschijnlijk in de Romeinse tijd al lag was de Hollandse weg. De weg verbond Maastricht en/of Luik met Holland. De precieze route is niet helemaal zeker, maar de weg liep in ieder geval over Moergestel over Enschot naar Waalwijk en van daaruit naar Gansoijen (nu Drongelen) waar de reiziger de Oude Maas over kon steken naar Holland. En vice versa natuurlijk. De weg vormde later de grens tussen Tilburg en Udenhout en ter hoogte van Udenhout loopt de weg komende van Enschot langs de Hemeltjes door de Waalwijksebaan, de Houtsestraat en de Loonse Molenstraat en van daar verder naar Waalwijk. Het zandpad van de Hemeltjes tot aan de Y-kruising met de Waalwijkseweg is nog een restant van die oude Hollandseweg, waar al 2000 jaar helemaal niets aan is veranderd. Je kunt de oude Hollandseweg nog verder volgen door vanaf de Y-splitsing de Waalwijkseweg richting Houtsestraat te volgen, door de Houtsestraat en dan door de Loonse Molenstraat. De Waalwijkseweg is van latere datum. Oisterwijk werd begin dertiende eeuw de centrale plaats van het Kwartier van Oisterwijk in de Meijerij van Den Bosch. Natuurlijk moest er een verbindingsweg komen van Oisterwijk met de Hollandseweg. Die verbindingsweg was de Waalwijkseweg.


De hoeve van de Abdij van Tongerlo Vlak bij de Y-splitsing aan de Waalwijkseweg 8 staat de boerderij die heel vroeger eigendom was van de Abdij van Tongerlo. Op die plaats moet al een boerderij hebben gestaan toen de Hollandseweg de doorgaande weg was en de Waalwijkseweg (de verbindingsweg van Oisterwijk met de Hollandseweg) nog niet was aangelegd. Dat kun je nog zien. De boerderij staat nu evenwijdig aan de Waalwijkseweg. Maar de schuur rechtsachter de boerderij staat schuin achter de boerderij. De schuur staat nog evenwijdig aan de oude Hollandseweg, de oorspronkelijke ligging van de boerderij.

Herberg ’t Wit Leuwke Een boerderij verder op Waalwijkseweg 6 staat een huis waar vroeger een herberg in was gevestigd met de naam ’t Wit Leuwke. De locatie van de herberg aan de Hollandseweg is wellicht logisch. De naam ervan is dat helemaal niet. Vroeger verwees een naam “De Gouden Leeuw” naar Brabant, “De Rode Leeuw” naar Holland en “De Zwarte Leeuw” naar Vlaanderen. Maar de naam “’t Wit Leuwke” lijkt een hele neutrale naam waar alle gasten vanuit alle streken welkom waren.


Cornelis Verhoeven
Cornelis Verhoeven
Cornelis Verhoeven.png
Udenhouter Cornelis Verhoeven, filosoof, winnaar P.C.Hooftprijs
Cornelis Verhoeven
Bestand:Cornelis Verhoeven 17 mei 2019.pdf
Presentatie 17 mei over "de taal van mijn moeder"

Bibliotheek Midden-Brabant organiseerde op vrijdag 17 mei 2019 in het Raadhuis van Udenhout een filosofische avond over de Udenhouter Cornelis Verhoeven, Kees van Jan van Betjes uit de de Kuil, filosoof, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, winnaar van de P.C.Hooftprijs. Vriend en collega filosoof Vergeer gaf een kleurrijk beeld over de persoon van Cornelis Verhoeven. Kees van Kempen van het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, gaf een uiteenzetting over de verwondering van Cornelis Verhoeven over taal en in het bijzonder de taal die hij leerde van zijn moeder.

Hiernaast vindt u de powerpoint presentatie van Kees van Kempen. Deze kunt u openen en desgewenst downloaden.


Zie hierboven op deze pagina de rubrieken:

 • Udenhouts woordenboek
 • Unente taal

Zie ook: wijsheden van Cornelis Verhoeven


Reacties en aanvullingen zijn van harte welkom op het algemeen mailadres van 't Schoor: heemcentrumudenhout@gmail.com

Unentse biografieën
BiografieWillemvanIersel.jpg
BiografieFraterAndreas.jpg
BiografieAnnieSchoonus.jpg
BiografieLeoBäumler.jpg
Willem baron van Dopff.png
WimVerschuren.jpg

't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, heeft in de serie Unentse biografieën reeds vier boekjes uitgebracht. We werken aan uitbreiding van de serie, ondermeer met Willem van Dopff de bouwer van kasteel De Strijdhoef en met de filosoof Cornelis Verhoeven.

De vorming van Udenhout en Biezenmortel ten tijde van het hertogdom Brabant
Odenhout
Odenhoutomslag.jpg
Het jubileumboek van het Schrijversteam

Op 17 november presenteerde het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, een nieuw boek, haar jubileumboek in het jaar van haar 25-jarig jubileum. Het boek heet "Over 't Odenhout". Het is gelukt om vanuit de oude archieven de situatie van Udenhout en Biezenmortel van midden veertiende eeuw te reconstrueren. Udenhout is hiermee het eerste Brabantse dorp dat beschikt over zo’n gedetailleerde situatiebeschrijving van de 14e eeuw. Het boek “Over ‘t Odenhout” is een omvangrijk boek van 368 pagina’s met meer dan 500 afbeeldingen. Het boek bevat beschrijvingen van 57 hoevecomplexen op het grondgebied van Udenhout en Biezenmortel. Tegenwoordig vinden we op die plaatsen meer dan 150 oude boerderijen die ook zijn opgenomen. In sommige gevallen gaat de geschiedenis daarvan meer dan 700 jaar terug. Het is beslist een rijke bron van informatie over middeleeuwse ontginning, middeleeuwse beleggingen van de stad in het dorp en van vele Udenhoutse en Biezenmortelse families die woonden op de hoeven of er eigenaar van waren.

De geschiedenis van de vorming van het dorp is compact weergegeven in onderstaande animatiefilm:

Het Verzonken kasteel in de optocht van de Brabantse Dag Heeze 2018

In Udenhout wordt de legende van het Verzonken kasteel verteld. Zie legende Verzonken kasteel. De legende was het onderwerp van een van de praalwagens op de Brabantse Dag te Heeze, 26 augustus 2018. In onderstaande film een impressie.

Wist u dat?
 • dat u in Wiki Udenhout in de categorie Udenhouts woordenboek al meer dan 2200 woorden aantreft en dat als u woorden kent, die er nog niet instaan, u deze kunt doorgeven aan het Schrijversteam van 't Schoor?
 • dat in de rubriek "Muziek in Udenhout" in Wiki Udenhout het mooie lied Op het perron van het Udenhouts station te beluisteren is, in een digitale versie van het Museum voor Beeld en Geluid en beschikbaar gesteld door de KRO?
 • dat Tijn Keuninx ons het recept doorgaf van overheerlijke roggespol en dat u uw Udenhoutse recepten kunt doorgeven die wij dan opnemen in de rubriek Unents kookboek.
Reacties van lezers

De webpage is een heerlijke Fundgrube voor Udenhout-in-den-breedte. Complimenten. Jaap Bensing, PR KBO's Biezenmortel en Udenhout.

Reageren, opmerkingen, nieuwe bijdragen

Stuur een mail naar 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. Uw mail wordt dan doorgestuurd naar de redactie van Wiki Udenhout. Mailadres heemcentrumudenhout@gmail.com

Privacy, auteursrechten en portretrechten

Mochten wij onverhoeds foto's hebben opgenomen waar u om welke reden dan ook problemen mee hebt, neem contact met ons op (via het Regionaal Archief Tilburg) en wij verwijderen de foto per omgaande.

Ingaande "Unentse Sprokkels 16" (maart 2019) zijn wij als verantwoordelijke Schrijversteam van 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, kritischer op de keuze van de afbeeldingen in onze publicaties (boeken, Wiki, presentaties), zoeken wij de auteur en benaderen we in voorkomende gevallen de personen die op een foto staan. Dat kan niet ultiem 100%, maar we nemen wel serieus actie. Anderzijds zijn mensen doorgaans positief verrast als zij met een foto in een publicatie staan, danwel hun opa of oma of nog verdere familie of hun geboortehuis.

Verder ligt er het plan alle foto's waarover het Heemcentrum beschikt op te nemen in het geautomatiseerde bronsysteem van Erfgoed Brabant. Op dat moment komen ergens de komende jaren alle afbeeldingen uit alle oudere publicaties aan de orde en zullen we op dat moment onze criteria toepassen.

Zie ook het beleid van het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/05/24/privacybeleid-regionaal-archief-tilburg/


Colofon

Udenhout Wiki is een activiteit van Heemcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel. Het Schrijversteam van dit Heemcentrum heeft sinds 1992 tientallen publicaties uitgebracht, waaronder de jaarreeks "Unentse Sprokkels". Deze boeken staan natuurlijk boordevol feiten, mensen, gebeurtenissen, taal, gebruiken, etc. die een onuitputtelijke bron zijn voor WikiUdenhout.


Heemcentrum 't Schoor is het Regionaal Archief Tilburg buitengewoon erkentelijk dat Udenhout Wiki kan worden gerealiseerd als onderdeel van Tilburg Wiki, een initiatief van het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg.


Udenhout Wiki is een bron van kennis over Udenhout en Biezenmortel. U kunt er in grasduinen, informatie opzoeken, leren en zelf informatie aan toevoegen. Udenhout Wiki is weliswaar een activiteit van het Heemcentrum, maar het staat alle lezers vrij om aanvullingen te schrijven, correcties voor te stellen of anderszins opmerkingen te maken. Dat kan via Udenhout Wiki, via de website van het Heemcentrum of via contacten met medewerkers van het Heemcentrum. De belangrijkste bronnen zijn:

 • Heemcentrum 't Schoor, alle boeken in de grote en kleine serie van het Schrijversteam
 • Heemcentrum 't Schoor, jaarboek "Unentse Sprokkels"
 • Cornelis Verhoeven, "Herinneringen aan mijn moederstaal"
 • Ferdinand Smulders, "Toponymie van Udenhout"
 • Heemcentrum 't Schoor, werkgroep Toponiemen
 • Scoutingkalenders Dorpsleven Udenhout en Biezenmortel
 • Archief parochie St.-Lambertus / parochie Paus Johannes XXIII
 • Andre Witlox, "'t kos kwaojer", een folder over oude recepten
 • Pouwel Pouwels, "Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant", 2018
 • Luud de Brouwer, Frank Scheffers, e.a., "Toponiemenregistratie 't Schoor Udenhout"
 • Kees Verhoeven, "Op z'n Haarens"

Voor Heemcentrum 't Schoor Udenhout - Biezenmortel is de coördinatie in handen van Kees van Kempen (eindredactie) en Frank Scheffers (Biezenmortel). De teksten zijn voor een groot deel ontleend aan de vele publicaties van het Schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor, in 2016 gevormd door Luud de Brouwer, Lia Clement - Verhoeven, Jan Denissen, Kees van Kempen, Andre van der Lee, Wim Maarse, Maris Philippa, Arjan Robben, Annie van Roessel - Kolen en Frank Scheffers. Heel veel dank aan Bert van Asten, die altijd bereid was en is vragen op te pakken en informatie aan te reiken. De foto's komen uit vele bronnen, van origine vooral uit de persoonlijke collecties van Kees van den Bersselaar en Annie van Roessel - Kolen. De technische ondersteuning door het Regionaal Archief Tilburg is gegeven door Dennis Dekker.

Voor de rubriek "Udenhout op film" werkt Heemcentrum ’t Schoor Udenhout – Biezenmortel samen met de Stichting Videogroep Udenhout (website http://stichtingvideogroepudenhout.nl). Mochten lezers beschikken over leuke archieffilms over Udenhout en Biezenmortel, laat het ons weten. De lezer kan zelf zijn film op You Tube zetten en zelf downloaden in Wiki Udenhout, maar de medewerkers van Heemcentrum ’t Schoor doen dat downloaden in WIKI Udenhout ook met plezier. Neem voor meer informatie contact op met: Lia Clement, secretaris van Heemcentrum ’t Schoor, heemcentrumudenhout@gmail.com of met Wim van Gorkum van Stichting Videogroep Udenhout, wim.van.gorkum@stichtingvideogroepudenhout.nl