Portaal:Udenhout

Tschoorwapen.jpg


Welkom op Udenhout Wiki

Een encyclopedie van Udenhout en Biezenmortel

Lezerstip: U kunt een keuze maken in onderstaand menu. U komt dan op een nieuwe menupagina. Bovenaan die pagina ziet u in blauw de tekst "Udenhout Wiki". Als u daar op drukt, komt u weer terug op deze keuzepagina.


Lijst van categorieën Udenhout



Twee nieuwe Unentse biografieën op Open Monumentendag
Unentse Biografieën 3
BiografieAnnieSchoonus.jpg
Annie Schoonus, operazangeres
Unentse Biografieën 4
BiografieLeoBäumler.jpg
Leo Bäumler, de beeldhouwer van de wangen van de kerkbanken in de Udenhoutse St.-Lambertuskerk

't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, presenteerde met Open Monumentendag twee nieuwe Unentse biografieën, over Annie Schoonus en over Leo Bäumler. Annie Schoonus is in Udenhout geboren en heeft een imposante operacarrière gemaakt in Duitsland, met name in Hannover, Regensburg, Braunschweig en aan de Hochschule für Musik in Hamburg. Leo Bäumler is een Beierse beeldhouwer die een imposant kunstwerk heeft gemaakt met alle 158 wangen van de kerkbanken van de Udenhoutse St-Lambertuskerk, die allemaal een verschillende afbeelding hebben, over de Bijbel, over de actualiteit en ook over Udenhoutse organisaties. De boeken zijn gepresenteerd op vrijdagavond 7 september en zijn te koop bij de boekverkooppunten van 't Schoor (Nogmaals, Angelique en in Biezenmortel bakker Geerts).


Oproep oorlogsverhalen over Udenhout en Biezenmortel

Op zaterdag 26 oktober 2019 mag Udenhout 75 jaar Bevrijding vieren. Een dag later gedenken Tilburg en Den Bosch hun bevrijding. Het ziet ernaar uit dat de herdenking groots wordt opgezet, vooral in Brabant, vooral van de bevrijdingsacties Market Garden en Fazant. 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, is op zoek naar persoonlijke verhalen, die mensen zelf in Udenhout of Biezenmortel hebben meegemaakt of die vaak in de familie zijn en misschien nog steeds worden verteld. Hebt u een oorlogsverhaal en wilt u dat delen, neem dan met ons contact op en leden van het Schrijversteam komen een keertje bij u langs of spreken een keertje af op 't Schoor. U kunt het best even een mailtje sturen naar het contactadres heemcentrumudenhout@gmail.com. U kunt ook eens binnenlopen op 't Schoor. De toezichthouders noteren dan uw gegevens. 't Schoor is vanaf februari weer elke donderdag(uitgezonderd feestdagen) geopend van 11.00 uur tot 15.00 uur via de ingang van Theeschenkerij 't Rectoraat.


Het Verzonken kasteel in de optocht van de Brabantse Dag Heeze 2018

In Udenhout wordt de legende van het Verzonken kasteel verteld. Zie legende Verzonken kasteel. De legende was het onderwerp van een van de praalwagens op de Brabantse Dag te Heeze, 26 augustus 2018. In onderstaande film een impressie.


De vorming van Udenhout en Biezenmortel ten tijde van het hertogdom Brabant
Over 't Odenhout
Odenhoutomslag.jpg
Het jubileumboek van het Schrijversteam

Op 17 november presenteerde het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, een nieuw boek, haar jubileumboek in het jaar van haar 25-jarig jubileum. Het boek heet "Over 't Odenhout". Het is gelukt om vanuit de oude archieven de situatie van Udenhout en Biezenmortel van midden veertiende eeuw te reconstrueren. Udenhout is hiermee het eerste Brabantse dorp dat beschikt over zo’n gedetailleerde situatiebeschrijving van de 14e eeuw. Het boek “Over ‘t Odenhout” is een omvangrijk boek van 368 pagina’s met meer dan 500 afbeeldingen. Het boek bevat beschrijvingen van 57 hoevecomplexen op het grondgebied van Udenhout en Biezenmortel. Tegenwoordig vinden we op die plaatsen meer dan 150 oude boerderijen die ook zijn opgenomen. In sommige gevallen gaat de geschiedenis daarvan meer dan 700 jaar terug. Het is beslist een rijke bron van informatie over middeleeuwse ontginning, middeleeuwse beleggingen van de stad in het dorp en van vele Udenhoutse en Biezenmortelse families die woonden op de hoeven of er eigenaar van waren.

De geschiedenis van de vorming van het dorp is compact weergegeven in onderstaande animatiefilm:


Unentse Sprokkels 15
Unentse Sprokkels 15
Sprokkels 15.png
Jaarboek 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel

De nieuwe Unentse Sprokkels is er, nummer 15 in de reeks. Het jaarboek van 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, bevat naast een reeks bijeengesprokkelde boeiende verhalen ook het jaarverslag van 't Schoor over 2017 alsook de kroniek 2017. Het jaarboek is gepresenteerd op vrijdag 16 maart 2018 en is sinds zaterdag 17 maart te koop bij de bekende verkooppunten, boekhandel Nogmaals, galerie Angelique en in Biezenmortel bij bakker Geerts.


Wandelen en fietsen door Udenhout en Biezenmortel


Udenhout op de kaart
Udenhoutopdekaart.jpg
Udenhout op de kaart

Er is een leuke en eenvoudige manier om Udenhout en Biezenmortel te ontdekken. Namelijk via de website van Udenhout op de Kaart. Met een klik op de kaart krijgt u informatie over boerderijen, kunst en vele andere bijzondere bezienswaardigheden.

Op Open Monumentendag zaterdag 9 september 2017 organiseerde 't Schoor, Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, een fietstocht langs het erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. De route is 17 kilometer lang, begint bij het heemcentrum aan de Schoorstraat 2 en eindigt weer in het dorpscentrum. De fietstocht volgt een route waarmee een goed beeld ontstaat over hoe Udenhout en Biezenmortel als dorp zijn gevormd ten tijde van het hertogdom Brabant. Deze route vindt u op de Kaart van Udenhout. En nog andere fiets- en wandeltochten.

Ga naar Udenhout op de Kaart>>>

De Stichting Videogroep Udenhout heeft een prachtige film gemaakt van de fietstocht. Ter inspiratie om zelf eens de fiets te nemen.

Video


Wist u dat?
 • dat u in Wiki Udenhout in de categorie Udenhouts woordenboek al meer dan 2200 woorden aantreft en dat als u woorden kent, die er nog niet instaan, u deze kunt doorgeven aan het Schrijversteam van 't Schoor?
 • dat in de rubriek "Muziek in Udenhout" in Wiki Udenhout het mooie lied Op het perron van het Udenhouts station te beluisteren is, in een digitale versie van het Museum voor Beeld en Geluid en beschikbaar gesteld door de KRO?
 • dat Tijn Keuninx ons het recept doorgaf van overheerlijke roggespol en dat u uw Udenhoutse recepten kunt doorgeven die wij dan opnemen in de rubriek Unents kookboek.


Reacties van lezers

De webpage is een heerlijke Fundgrube voor Udenhout-in-den-breedte. Complimenten. Jaap Bensing, PR KBO's Biezenmortel en Udenhout.


Reageren, opmerkingen, nieuwe bijdragen

Stuur een mail naar 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. Uw mail wordt dan doorgestuurd naar de redactie van Wiki Udenhout. Mailadres heemcentrumudenhout@gmail.com


Privacy, auteursrechten en portretrechten

Mochten wij onverhoeds foto's hebben opgenomen waar u om welke reden dan ook problemen mee hebt, neem contact met ons op (via het Regionaal Archief Tilburg) en wij verwijderen de foto per omgaande.

Ingaande "Unentse Sprokkels 16" (maart 2019) zijn wij als verantwoordelijke Schrijversteam van 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, kritischer op de keuze van de afbeeldingen in onze publicaties (boeken, Wiki, presentaties), zoeken wij de auteur en benaderen we in voorkomende gevallen de personen die op een foto staan. Dat kan niet ultiem 100%, maar we nemen wel serieus actie. Anderzijds zijn mensen doorgaans positief verrast als zij met een foto in een publicatie staan, danwel hun opa of oma of nog verdere familie of hun geboortehuis.

Verder ligt er het plan alle foto's waarover het Heemcentrum beschikt op te nemen in het geautomatiseerde bronsysteem van Erfgoed Brabant. Op dat moment komen ergens de komende jaren alle afbeeldingen uit alle oudere publicaties aan de orde en zullen we op dat moment onze criteria toepassen.

Zie ook het beleid van het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/05/24/privacybeleid-regionaal-archief-tilburg/


Colofon

Udenhout Wiki is een activiteit van Heemcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel. Het Schrijversteam van dit Heemcentrum heeft sinds 1992 tientallen publicaties uitgebracht, waaronder de jaarreeks "Unentse Sprokkels". Deze boeken staan natuurlijk boordevol feiten, mensen, gebeurtenissen, taal, gebruiken, etc. die een onuitputtelijke bron zijn voor WikiUdenhout.


Heemcentrum 't Schoor is het Regionaal Archief Tilburg buitengewoon erkentelijk dat Udenhout Wiki kan worden gerealiseerd als onderdeel van Tilburg Wiki, een initiatief van het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg.


Udenhout Wiki is een bron van kennis over Udenhout en Biezenmortel. U kunt er in grasduinen, informatie opzoeken, leren en zelf informatie aan toevoegen. Udenhout Wiki is weliswaar een activiteit van het Heemcentrum, maar het staat alle lezers vrij om aanvullingen te schrijven, correcties voor te stellen of anderszins opmerkingen te maken. Dat kan via Udenhout Wiki, via de website van het Heemcentrum of via contacten met medewerkers van het Heemcentrum. De belangrijkste bronnen zijn:

 • Heemcentrum 't Schoor, alle boeken in de grote en kleine serie van het Schrijversteam
 • Heemcentrum 't Schoor, jaarboek "Unentse Sprokkels"
 • Cornelis Verhoeven, "Herinneringen aan mijn moederstaal"
 • Ferdinand Smulders, "Toponymie van Udenhout"
 • Heemcentrum 't Schoor, werkgroep Toponiemen
 • Scoutingkalenders Dorpsleven Udenhout en Biezenmortel
 • Archief parochie St.-Lambertus / parochie Paus Johannes XXIII
 • Andre Witlox, "'t kos kwaojer", een folder over oude recepten
 • Pouwel Pouwels, "Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant", 2018

Voor Heemcentrum 't Schoor Udenhout - Biezenmortel is de coördinatie in handen van Kees van Kempen (eindredactie) en Frank Scheffers (Biezenmortel). De teksten zijn voor een groot deel ontleend aan de vele publicaties van het Schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor, in 2016 gevormd door Luud de Brouwer, Lia Clement - Verhoeven, Jan Denissen, Kees van Kempen, Andre van der Lee, Wim Maarse, Maris Philippa, Arjan Robben, Annie van Roessel - Kolen en Frank Scheffers. Heel veel dank aan Bert van Asten, die altijd bereid was en is vragen op te pakken en informatie aan te reiken. De foto's komen uit vele bronnen, van origine vooral uit de persoonlijke collecties van Kees van den Bersselaar en Annie van Roessel - Kolen. De technische ondersteuning door het Regionaal Archief Tilburg is gegeven door Dennis Dekker.

Voor de rubriek "Udenhout op film" werkt Heemcentrum ’t Schoor Udenhout – Biezenmortel samen met de Stichting Videogroep Udenhout (website http://stichtingvideogroepudenhout.nl). Mochten lezers beschikken over leuke archieffilms over Udenhout en Biezenmortel, laat het ons weten. De lezer kan zelf zijn film op You Tube zetten en zelf downloaden in Wiki Udenhout, maar de medewerkers van Heemcentrum ’t Schoor doen dat downloaden in WIKI Udenhout ook met plezier. Neem voor meer informatie contact op met: Lia Clement, secretaris van Heemcentrum ’t Schoor, heemcentrumudenhout@gmail.com of met Wim van Gorkum van Stichting Videogroep Udenhout, wim.van.gorkum@stichtingvideogroepudenhout.nl