Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pollet & Zonen


Deze fabriek is onderzocht door Hessels, Hans en ingevoerd door Wiki: Seebregts Hans


Pollet & Zonen
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Fabriekstraat 26
Datum oprichting 17-5-1854
Datum opheffing 31-12-1928
Eigenaars / oprichters Guillaume Joseph Pollet en zonen Petrus Philippus en Ludovicus Antonius (Louis) Pollet.
Opvolging Oprichter Guillaume Joseph werd opgevolgd door eerder genoemde 2 zonen en later 3 kleinzonen. In 1934 is de familie in Tilburg uitgestorven.
Familieverbanden Pollet, Bogaers
Herkomst eigenaars / oprichters Guillaume Joseph - Tourcoing (Frankrijk)
De zonen zijn in Tilburg geboren.
Herkomst vreemd kapitaal n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal


Algemene omschrijving

De firma Pollet en Zn. is hoogstwaarschijnlijk de voortzetting van het bedrijf Pollet & Comp. waarvan Guillaume Pollet mede eigenaar was.
Petrus Philippus en Ludovicus Antonius Pollet richten per 7-4-1854, na de dood van vader Guillaume J., officieel de vennootschap Pollet & Zn. op, met als doel, het fabriceren van wollenstoffen. De firmanaam komt echter al in gemeenteverslagen en andere publicaties voor in de periode van 1845 tot 1854.

In de periode 1848/1853 telt de firma Pollet & Zn. 146 volwassen arbeiders en 66 kinderen. De jaarproductie van het bedrijf is dan 48.000 el laken.
Op 30-8-1855 wordt een vergunning afgegeven voor vervanging van de stoommachine, kerk M350, sectie L nr. 1382. In de herfst van 1871 vindt de bouw van de westelijke fabriek plaats nabij de Lange Schijfstraat. De oorspronkelijke fabriek op deze locatie stamt uit 1839. Op 26-4-1872 wordt een vergunning afgegeven voor een stoommachine in bestaande fabriek, sectie M nr. 1.

Per 20-12-1878 gaat de vennootschap over naar de zonen van Petrus P. en Ludovicus A.: Bernardus Alphonsus Franciscus, Guillaume Joseph Désiré en Arnoldus Antonius Hubertus Pollet

Er zijn 120 thuiswevers in dienst bij Pollet & Zonen ten tijde van het onderzoek naar de toestanden in de Nederlandse huisindustrie in 1888 door de bevoegde enquetecommissie

Per 31-12-1896 vindt er een scheiding met ontbinding plaats in de vennootschap Pollet & Zonen. De vennootschap wordt voortgezet door Arnoldus Antonius Hubertus. De eerdere mede-vennoten Guillaume J.D. en Bernardus A.F. zijn dan al overleden.

In 1917 wordt een vergunning verstrekt voor uitbreiding van de fabriek en plaatsing van 2 elektromotoren.

Pollet en Zn. vervaardigde schuin gekeperde stoffen, tweeds en andere weefsels voor overjassen. Tevens duffel- en baaisoorten, bevers en flanel. Ook worden dameslakens en andere fijne wollen stoffen geproduceerd

Op het moment van opheffing, 26 Maart 1929, is Arnoldus Antonius Maria Bogaers eigenaar van de firma. Bogaers was ook al eigenaar toen Pollet & Zonen in 1921 in het Handelsregister werd ingeschreven. Het correspondentie adres is dan Noordstr 81 (directeur A.A.M. Bogaers) In 1935/1938 is er nog wel een telefoonaansluiting op Noordstraat 81 op naam van Pollet & Zonen.

In 1946 worden de gebouwen aan de Fabriekstraat, dan nog steeds eigendom van Bogaers, gesloopt door A. van den Hout uit de Industriestraat. Het betreft een vloeroppervlak van 1220 m2 bij een inhoud van 10.000 m3

Gezinskaart

Familieverbanden

Zus Agnes - gehuwd met A. Lombarts
Dochter Isabella- gehuwd met Vincent Bogaers van Bogaers, Fa. Vincent

Vele Pollets huwden met leden van de fabrikantenfamilie Bogaers om de integratie in de Tilburgse textielindustrie te bevorderen.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

Pollet & Zonen op TilburgopdeKaart.nl

Opmerkingen

VillaPolletWiki.jpg







  • Na overlijden van zijn eerste echtgenoot Anna Barbara van Iersel huwde Guillaume Pollet, in 1837 met Cornelia Elisabeth van Hoijdonk met wie hij nog 3 kinderen kreeg. Mevr. C. van Hoijdonk is de oprichter van Pollet, wed. G.
  • De familie liet 6 villa’s in Tilburg bouwen. Zoon Louis Pollet bouwt in 1873 de huidige “Villa De Vier Jaargetijden”. Daarnaast zijn er 4 villa’s aan de Spoorlaan gebouwd: “Guillaume” (1880), later Ambachtsschool en nu Natuurmuseum. Vervolgens liet de weduwe van kleinzoon Guillaume Joseph Désiré, Constance de Corby Horion, de villa’s “Joseph” en “Desiré” (beide in 1897) en “Constance” (1902, architect Jan van der Valk) bouwen. Eveneens wordt “Sparrenhof” aan de Bredaseweg door hen gebouwd.
  • Bernardus A.F., Arnoldus A. H. en Guillaume J.D. Pollet behoorden in 1895 tot de “hoogstaangeslagen” Tilburgers waaruit blijkt dat de verschillende generaties Pollet goed geboerd hebben. Guillaume J.D. werd overigens in 1895 voorzitter van de Kamer van Koophandel. Petrus P. en Arnoldus A.H. zijn jarenlang gemeenteraadslid in Tilburg geweest en de laatste was zelfs een tijdlang lid van Provinciale Staten
  • Guillaume Joseph Desiré stond mede aan de wieg van de oprichting van de Tilburgse Weefschool in 1878. Oorspronkelijk in een pand aan de Markt achter het stadhuis maar begin 20e eeuw verhuisde de opleiding naar de Spoorlaan.

Bronnen